W urzędzie handlują regionalnym jedzeniem
W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego stanęła właśnie "Półka karpacka", gdzie dostępne są regionalne smakołyki. Załatwiając różne sprawy, interesanci mogą przy okazji kupować tradycyjne wyroby.
Urząd podaje, że na "Półce karpackiej" można znaleźć m.in.: oscypki, bryndzę, gołkę, kozie sery, górskie miody, konfitury, żurek górski czy tłoczone soki z owoców małopolskich sadów.
W Małopolsce tworzą internetowe muzeum rolnictwa
Cała gama tych przysmaków ma status "Produktu górskiego" (to znak towarowy przyznawany tylko tym wyrobom, które wytwarzane są zgodnie z dawnymi recepturami, z użyciem produktów pochodzących wyłącznie z terenów górskich). - Oznakowanie jest gwarancją jakości i oryginalnego smaku - zapewniają urzędnicy marszałka.
Promowanie "Produktu górskiego" wspierane jest przez samorząd wojewódzki w ramach konkursu "Małopolska Gościnna". To otwarty konkurs ofert, za pośrednictwem którego samorząd realizuje swoje zadania publiczne w dziedzinie turystyki, zlecając je organizacjom pozarządowym oraz podmiotom prowadzącym działalność pożytku publicznego.
W ramach przedsięwzięcia województwo wspiera projekty z zakresu rozwoju, utrzymania, aktywizacji i promocji produktów oraz oferty turystycznej w regionie, w tym markowe produkty turystyczne.