Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Polska może być wieprzową potęgą, ale niezbędna jest współpraca
Chociaż nasz kraj już teraz jest ważnym graczem na światowym rynku wieprzowiny, to istnieje szereg problemów, z którymi musimy szybko się uporać. Chodzi o to, aby nie tylko utrzymać...
więcejRzeźnicy o dramacie na rynku wieprzowiny. Branży grozi upadek
- To co dzieje się na rynku wieprzowiny przypomina prawdziwy armagedon. Od czasu wykrycia ASF w Chinach, ceny w Europie i Polsce wzrosły o 100 proc., a wiele elementów nawet o 200 proc....
więcejRozdają darmowe rękawiczki, ochraniacze na buty i kombinezony
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP prowadzi szkolenia w zakresie bioasekuracji dla producentów świń i myśliwych. Do tej pory przeprowadzono je w województwie...
więcejASF zbliża się do wielkich zakładów. Branża mięsna bije na alarm
Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w Polsce, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju -...
więcejRzeźnicy i wędliniarze: ceny spadną, konkurencyjność zmaleje
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP apeluje o wycofanie się z rozwiązań, które będą miały negatywne skutki ekonomiczne dla polskiej branży mięsnej. Organizacja przyłączyła się w...
więcejBranża mięsna gotowa na kryzys żywnościowy
Polska branża mięsna w I kwartale bieżącego roku osiągnęła rekordowe wyniki mimo kryzysu gospodarczego wywołanego pandemią i wojną na Ukrainie W ramach jubileuszu 100-lecia swego istnienia...
więcejRzeźnicy i wędliniarze alarmują. Branża mięsna potrzebuje zmian
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej apeluje do Krzysztofa Jurgiela, ministra rolnictwa o rozpoczęcie dyskusji na temat kondycji branży mięsnej w Polsce. Ma to...
więcejMiliardy euro na promocję produktów rolnych
Komisja Europejska zatwierdziła 41 nowych programów, których celem jest promocja produktów rolnych w UE i na rynkach trzecich. Do Polski trafi ponad 5 mln euro, czyli niecałe 8...
więcejRzeźnicy i wędliniarze zbulwersowani szkalowaniem polskiego mięsa
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW RP) jest zbulwersowane "bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów,...
więcejPromowali wieprzowinę i drób. Jak pokonać konkurencję?
Pod hasłem "Mięsne Święta" odbyło się doroczne spotkanie organizowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Promowano wieprzowinę i drób. -...
więcejBranża mięsna też popiera odstrzał dzików
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w liście otwartym do ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego...
więcejBędzie ogólnopolska promocja rzeźnickiego fachu
Czy którykolwiek z najmłodszych uczniów marzy o tym, aby w przyszłości być rzeźnikiem? Wątpliwe. Ale być może przekona ich do tego specjalna kampania informacyjna. "Działania...
więcejRzeźnicy i wędliniarze są za jedną inspekcją bezpieczeństwa żywności
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP popiera projekt utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Instytucja powinna podlegać premierowi lub ministrowi spraw wewnętrznych -...
więcejWielkanocne spotkanie branży mięsnej
Przy wielkanocnym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi spotkali się przedstawiciele branży mięsnej z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi. Takie spotkania są okazją do pokazania mediom...
więcejUnijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej z Wielkopolski
Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy...
więcejRzeźnicy i wędliniarze przeciwni zapisom ustawy o handlu detalicznym
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest przeciwne proponowanym zapisom o podatku od handlu - poinformował Janusz Rodziewicz, prezes organizacji. Jego zdaniem podatek może doprowadzić...
więcejTanie wędliny już nie smakują Polakom
W 2014 roku przeciętny Polak spożywał niespełna 24,4 kg wędlin. To aż o 15 procent mniej niż jeszcze w 2008 roku. - W najbliższych latach popyt na wędliny może maleć o 2-3 proc. rocznie -...
więcejNa zakazie też można... zyskać. Chiny czekają na dostawców mięsa
- Przyszłość polskich wyrobów mięsnych nie jest w Rosji, a w Chinach - twierdzi wiceszef Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Piotr Ziemann. O tym, że rosyjskie embargo nie...
więcejSzkolenie pt. „Salmonella - główny problem producentów żywności w Polsce” on-line 2021
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rp zaprasza 24 marca 2021 roku na szkolenie pt. „Salmonella - główny problem producentów żywności w Polsce”, które...
więcejKonferencja „Budowa poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych”
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Kolegium Ekonomiczno-Społeczne Szkoły Głównej Handlowej zapraszają 17 czerwca 2015 roku na konferencję „Budowa poprawnych relacji...
więcej