Unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej z Wielkopolski
Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.
Biała kiełbasa tradycyjnie stawiana jest na wielkopolskim, wielkanocnym stole. Wielkanoc w polskiej tradycji uchodzi za najbardziej mięsne święto.
Kiełbasa wiejska i chleb ze starego pieca. Nowe specjały na liście
– Dopełnione zostały już wszystkie procedury konieczne do spełnienia w kraju, spodziewamy się, że do końca roku kiełbasa uzyska unijny certyfikat. Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale nasza wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek, pieprz – naturalne przyprawy, bez żadnych dodatków – powiedział.
Jak podkreślił, kiełbasa biała parzona wielkopolska ma szanse zainteresować konsumentów także spoza Wielkopolski i kraju.
– Naszą ambicją jest, by Wielkopolska miała w UE swój charakterystyczny, mięsny akcent. Region jest znany z rogali świętomarcińskich, teraz może kojarzyć się także z dobrą kiełbasą – powiedział Marcinkowski.
Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych
We wtorek w Poznaniu ocenie zostało poddanych w sumie sześć produktów: poza kiełbasą białą parzoną wielkopolską były to też szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona.
Certyfikację przeprowadzali członkowie dwóch komisji – konsumentów i ekspertów. Oceniany był wygląd zewnętrzny, kolor, przekrój i smak.
– Smakując to, co do tej pory otrzymaliśmy mogę stwierdzić, że w tym roku znacznie podniosła się jakość kiełbasy polskiej wędzonej, lepsze są też i pozostałe wyroby. Kiełbasy białe są albo dobre, albo poprawne. Tu można naprawdę wybrać wędliny na wielkanocny stół. To my, konsumenci wymuszamy na zakładach mięsnych dbałość o coraz lepszy produkt, z coraz mniejszą ilością chemii. Oczywiście wciąż ważne jest, w jakim sklepie robimy zakupy – powiedział PAP degustujący wędliny ekspert kulinarny Juliusz Podolski.
Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca. Jak zapowiedział Jacek Marcinkowski, tego dnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się promocja regionalnych wyrobów wędliniarskich na wielkanocny stół.