Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 36 pasujących wyników.
Smak i aromat wołowiny najważniejsze dla polskich konsumentów
Czym kierują się Polacy przy wyborze mięsa wołowego - najniższą ceną czy dobrą relacją jakości do ceny? Na jakie parametry produktu zwracają największą uwagę? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań...
więcejProducenci wołowiny walczą o większą sprzedaż
Pandemia koronawirusa i związane z nią ograniczenia działania gastronomii negatywnie wpłynęły na sytuację producentów wołowiny. Konsumenci nie stracili zaufania do tego mięsa, ale prognozy...
więcejCzy hodowla bydła powoduje globalne ocieplenie?
- Spotkaliśmy się po to, żeby mówić jak poprawić wydajności produkcji żywca wołowego, ale także po to, żeby wyraźnie powiedzieć wszystkim konsumentom, aby uważali na ludzi którzy...
więcejWystartowało 6. Forum Sektora Wołowiny. Minister wspiera hodowców
Hodowcy, producenci żywca wołowego, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, administracji szczebla krajowego i samorządowego, handlu oraz świata nauki, biorą udział w 6. Forum Sektora...
więcej6. Forum Sektora Wołowiny już wkrótce
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego już po raz szósty organizuje Forum Sektora Wołowiny. 6. edycja Forum Sektora Wołowiny, która odbędzie się w dniach 2 - 3 grudnia...
więcejBranża mięsna mówi jednym głosem. Rzeźnie nie mogą łamać prawa
Branża mięsna jest oburzona procederem zabijania chorych krów, co zostało wykryte w rzeźni koło Ostrowi Mazowieckiej. Zdaniem producentów bydła to marginalny przypadek, a właściciel...
więcejWołowina i bydło mięsne potrzebują promocji
Coraz większe wymagania środowiskowe, zmieniające się trendy żywieniowe czy rosnące koszty produkcji. To główne problemy, z jakimi muszą się mierzyć hodowcy i producenci bydła mięsnego w...
więcejJubileuszowe V Forum Sektora Wołowiny już w grudniu
Eksperci, najważniejsze tematy branżowe oraz możliwość nawiązania cennych kontaktów biznesowych. To wszystko już podczas V Forum Sektora Wołowiny, które odbędzie się w dniach 3-4...
więcejResort będzie wdrażać strategię dla rozwoju rynku wołowiny
Branża mięsna wspólnie z ministerstwem rolnictwa opracowała "Strategię dla polskiego sektora wołowiny". We wdrażaniu programu będzie czynnie brał udział resort rolnictwa - zapewnił...
więcejBranża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny
Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w ministerstwie rolnictwa opracowaną przez branżę mięsną strategię rozwoju hodowli bydła mięsnego "Wołowina 2022". Dokument przewiduje m.in. wzrost...
więcejHodowcy bydła są oburzeni. Nie chcą taniej wołowiny z krajów Mercosur
Polscy hodowcy bydła są przeciwni zwiększeniu kontyngentu wołowiny przez UE i liczą na pomoc rządu w tej sprawie. Unia Europejska zwiększyła dostęp dla wołowiny w ramach negocjowanego porozumienia z...
więcejProducenci wołowiny zależni od eksportu. A konkurencja rośnie
Polscy producenci wołowiny od lat żyją dzięki eksportowi bowiem w kraju konsumenci rzadko sięgają po ten gatunek mięsa. Rozwój sektora jest więc równoznaczny ze zdecydowanym...
więcejProducenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo
Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. Mięso wołowe z ekoetykietą cieszy się rosnącą popularnością w Chinach, a jest to drugi po USA rynek...
więcejKonsumpcja wołowiny w Polsce najniższa w Europie
Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 1,7 kg mięsa wołowego. Spożycie w Polsce jest o ponad dziesięć razy niższe od średniej dla Unii Europejskiej. Dlatego krajowi producenci stawiają na...
więcejMiliony euro na promocję wołowiny
W 2016 roku państwa UE dysponować będą budżetem w wysokości ponad 111 mln euro na działania związane z promocją produktów rolnych i rolno-spożywczych. Docelowo w 2019 roku kwota wsparcia ma...
więcejZamiast mleka, mięso. Polska stanie się potęgą w produkcji wołowiny?
Producenci mleka borykają się obecnie z wieloma problemami, zwłaszcza z niskimi cenami w skupach. Czy szansą dla tych najsłabszych jest przerzucenie się na produkcję mięsa wołowego? Tego zdania są...
więcejWołowina lepszej jakości dzięki optymalizacji produkcji
Projekt optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" – ProOptiBeef, właśnie dobiega końca. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by...
więcejZłote czasy przed wołowiną
Popyt na mięso wysokiej jakości rośnie szybciej niż produkcja. Ceny idą w górę, ale nie jest to przeszkoda dla konsumentów. - Cieszą nas plany eksportowe dużych zakładów,...
więcejOd widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny
Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy...
więcejWegański lobbing uderzy w rolnictwo? Promocja mięsa musi pozostać
Europejscy rolnicy w kontekście reformy polityki promocji unijnej żywności spodziewają się, niestety, szeroko zakrojonej akcji lobbingowej organizacji promujących wegański i wegetariański styl...
więcejNie ma zgody na odcięcie sektora mięsa z finansowania
Nie ma zgody na radykalne zmiany w unijnej polityce promocji - zgodnie twierdzą polskie organizacje rolnicze działające na forum Copa-Cogeca. Ich zdaniem ograniczenie lub likwidacja finansowania...
więcejWielkanocne spotkanie branży mięsnej
Przy wielkanocnym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi spotkali się przedstawiciele branży mięsnej z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi. Takie spotkania są okazją do pokazania mediom...
więcejRolnicy chcą przywrócenia uboju rytualnego. Sporo tracą na zakazie
Organizacje rolnicze domagają się przywrócenia uboju rytualnego, gdyż jego brak ogranicza możliwość handlu wołowiną i drobiem z krajami muzułmańskimi i Izraelem. Wskazują, że od 2012 r. ceny...
więcejRolnicy pozbywają się bydła. Nie ma czym karmić zwierząt
O suszy i związanych z nią problemach rolników w Polsce słychać głównie w kontekście mniejszych zbiorów zbóż i wyceny strat. W Niemczech głośno jest natomiast o...
więcejIX Forum Sektora Wołowiny pt. „Zrównoważona wołowina – wysoka jakość, dobrostan zwierząt, czyste...
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rady Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych zapraszają 27 stycznia 2023...
więcejSeminarium pt. „Innowacyjne narzędzia ICT do planowania rozwoju gospodarstw szansą na wzrost...
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) zapraszają 30 czerwca 2021 roku na Seminarium pt. „Innowacyjne...
więcejKonferencja "Zrównoważona produkcja wołowiny w Europie – Polityka i Praktyka" on-line 2020
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego ( partnerzy projektu w Polsce ) zapraszają 1 grudnia 2020 roku wszystkie podmioty sektora wołowiny...
więcejVI Forum Sektora Wołowiny w Warszawie 2019
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza 2-3 grudnia 2019 roku na VI Forum Sektora Wołowiny, które odbędzie się w Warszawie, w Radisson Collection Hotel, ul. Grzybowska...
więcejSzkolenie pt. ”Podstawowe czynniki wpływające na wzrost efektywności opasu” w Karbowie 2019
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 21 lutego 2019 roku na Szkolenie pt. "Podstawowe czynniki...
więcejMiędzynarodowa Konferencja pt. “Creating Entrepreneurs in Food (CEF)” w Warszawie 2018
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza 12 października 2018 roku na Międzynarodową Konferencję pt. “Creating Entrepreneurs in Food (CEF)”,która odbędzie się...
więcejKonferencja pt. „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji...
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zapraszają na konferencję pt. „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia...
więcejKonferencja pt. „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji...
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zapraszają na konferencję pt. „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia...
więcejKonferencja „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji bydła...
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 18 stycznia 2017 roku na konferencję pt. „System QMP, profesjonalne...
więcejIII Forum Sektora Wołowiny w Nadarzynie 2016
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza 25 -26 listopada 2016 roku na III Forum Sektora Wołowiny, które odbędzie się w na halach targowych PTAK WARSAW EXPO przy Al....
więcejSzkolenie pt. System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększania dochodowości produkcji bydła...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 6 października 2016 roku na szkolenie pt. System QMP, profesjonalne doradztwo szansą...
więcejII Forum Sektora Wołowiny w Warszawie 2015
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza 26 listopada 2015 roku na II Forum Sektora Wołowiny, które odbędzie się w Plaza Hotel Warszawie. Uczestnikami Forum są producenci...
więcej