Bydło
RSS-
28-04-2018,12:00
Branża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny
W strategii "Wołowina 2022" zdefiniowano czynniki wzrostu opłacalności sektora, czyli podniesienie ceny, obniżkę kosztów, zwiększenie wartości dodanej oraz promocję polskiej wołowiny. Odbyło się już piąte spotkanie na ten temat. -
27-04-2018,13:40
Produkcja mleka pójdzie w górę
W pierwszym kwartale bieżącego roku dostawy mleka w Unii Europejskiej mają pójść w górę w relacji rocznej o 3 proc. Oczekuje się, że w kolejnych miesiącach, roczna dynamika wzrostu będzie coraz słabsza. -
26-04-2018,13:10
Mleczarnie kolejny miesiąc płaciły mniej
Mleczarnie od początku tego roku z każdym miesiącem obniżają cenę skupu mleka. W marcu kosztowało ono średnio 1,34 złotych za litr. To o jeden grosz mniej niż w lutym oraz siedem groszy mniej niż w styczniu. -
19-04-2018,12:30
Cielęta w pierwszym tygodniu życia są wyceniane genomowo
Produkcja mleka w USA, ocena genomowa stosowana w tym kraju, metody przygotowania pasz objętościowych oraz zalety soi w żywieniu krów. To główne tematy konferencji i wyjazdu studyjnego zorganizowanego przez PFHBiPM oraz ambasadę USA. -
18-04-2018,15:15
Hodowca podaje kiszonki do woli, a treściwe ze stacji paszowej
Krowy w laktacji są utrzymywane na rusztach i tworzą jedną grupę żywieniową. Otrzymują kiszonkę z kukurydzy oraz traw, a także paszę treściwą ze stacji, której ilość zależy od wydajności i dni laktacji. -
17-04-2018,14:25
Rasa beefmaster jest już w Polsce
Beefmaster to amerykańska rasa bydła mięsnego, która powstała w wyniku krzyżowania pięciu ras. Łukasz Karmowski sprowadził mrożone zarodki z USA i przeprowadził embriotransfer w wyniku, którego urodziło mu się 16 cieląt rasy beefmaster.