KE: sytuacja na unijnym rynku mleka powoli się poprawia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Łukasz Osiński PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
13-11-2018,14:15 Aktualizacja: 14-11-2018,16:39
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że połowa odtłuszczonego mleka w proszku nabytego w ramach zakupów interwencyjnych od 2015 r. - 190 tys. z 380 tys. ton - została ponownie wprowadzona na rynek. Jej zdaniem sytuacja na tym rynku powoli się poprawia.

W 2015 r. rozpoczął się kryzys na unijnym rynku mleka. Duża podaż tego produktu na unijnym i światowych rynkach przełożyła się na spadek cen, co uderzyło w rolników.

mleko, rynek mleka, produkcja wyrobów mlecznych

Mleczny rynek wychodzi na prostą

Po dwóch latach interwencji na rynku mleka, Komisja Europejska zdecydowała się na uwolnienie połowy zapasów odtłuszczonego mleka w proszku. Ruch ten nie spowodował turbulencji w państwach członkowskich. Ostatni publiczny przetarg, na...
Dlatego przeprowadzono wtedy interwencyjny zakup mleka za pośrednictwem agencji rolnych w poszczególnych krajach członkowskich, żeby zwiększyć ceny i poprawić sytuację rolników. W sumie kupiono 380 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, a połowię z tego jak dotąd ponownie wprowadzono na rynek.

- Równowaga rynkowa jest zawsze naszym priorytetem - powiedział unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan. Jego zdaniem ceny poprawiły się właśnie dzięki interwencjom uruchomionym przez Komisję.

Jak podała KE, najnowszy raport cenowy UE dotyczący rynku mleczarskiego opublikowany w tym tygodniu pokazuje poprawę cen zarówno mleka, jak i odtłuszczonego mleka w proszku.

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku oscylują obecnie poniżej poziomu interwencji (169,8 euro za 100 kg). Sytuacja nieznacznie poprawiła się od maja 2018 r. Rosną też ceny zwykłego mleka surowego - w maju kilogram kosztował 32 eurocenty, a średnia cena we wrześniu 2018 r. wyniosła 35 eurocentów.

Sektor mleczarski odpowiada za ponad połowę naszej obecnej nadwyżki w handlu produktami rolnymi UE.

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA