Ketoza, hipokalcemia oraz mastitis, to najpopularniejsze choroby krów mlecznych. O ich profilaktyce i leczeniu dyskutowano podczas konferencji zatytułowanej Nauka Praktyce.
Masło w blokach w trzecim tygodniu października było o 9 proc. tańsze w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 10 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2017 r. Spadające ceny dotyczą również masła konfekcjonowanego oraz...
Hodowcy bydła i producenci mleka spotkali się 16 i 17 listopada na Podlasiu, gdzie uczestniczyli w dwudniowym szkoleniu współfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka.
Pierwszego dnia zwiedzili oni gospodarstwo rolne należące do Krzysztofa i Cezarego Banachów położone w miejscowości Kalinowo koło Łomży, gdzie odbył się finał Szkoły Młodych Hodowców.
Rolnicy drugiego dnia wzięli udział w konferencjach, które odbyły się w restauracji Jędrusiowa Dolina w Piątnicy. Mogli oni również skorzystać z porad ekspertów oraz dać do analizy przywiezione z gospodarstwa pasze objętościowe.
Konferencja została zorganizowana przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Podlaski Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka, a jej moderatorami był prof. dr hab. Jan Twardoń z UP we Wrocławiu oraz dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny.
Spotkanie rozpoczął Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM, który podkreślił, że hodowla bydła mlecznego jest najtrudniejszą dziedziną w rolnictwie i dlatego szkolenia rolników zajmujących się nią są takie ważne.
O czynnikach ryzyka ketozy w Polsce opowiedział prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski z UR w Krakowie.
Sytuacja w branży mleczarskiej obecnie nie jest zła, ale gorsza niż przed rokiem. Rentowność produkcji spadła, a ceny zbytu produktów są o 10-15 proc. niższe niż w ubiegłym roku - poinformował w środę prezes Krajowego Związku...
Choroba ta obniża efektywność ekonomiczną produkcji mleka, a także wydajność krów i odporność na choroby zakaźne. Powoduje również zaburzenia w rozrodzie oraz przedwczesne brakowanie zwierząt.
- Głównym czynnikiem ryzyka ketozy w naszym kraju jest numer laktacji. Najmniej ketoz obserwuje się u krów w 2 laktacji, natomiast najwięcej u sztuk w 4. i następnych laktacjach – tłumaczył profesor.
W jego opinii oprócz numeru laktacji na występowanie ketozy wpływa również nadmierne otłuszczenie krów, zwiększona objętość pierwszej siary, sezon wycielenia, wydłużenie okresu zasuszenia oraz zbyt długa poprzednia laktacja.
Profilaktykę hipokalcemii i podostrej kwasicy żwacza krów mlecznych omówił prof. dr hab. Włodzimierz Nowak z UP w Poznaniu.
Konsekwencją hipokalcemii jest pogorszenie odporności, przemieszczenie i skręt trawieńca, mastitis, mniejsze pobranie suchej masy, opóźniona inwolucja macicy, zatrzymanie łożyska. Ryzyko wystąpienia tej choroby rośnie wraz z wiekiem krów.
Komisja Europejska poinformowała, że połowa odtłuszczonego mleka w proszku nabytego w ramach zakupów interwencyjnych od 2015 r. - 190 tys. z 380 tys. ton - została ponownie wprowadzona na rynek. Jej zdaniem sytuacja na tym rynku powoli się...
- Podstawową przyczyną hipokalcemii jest metaboliczna alkaloza przed wycieleniem wynikająca z wysokiego pH krwi krów. Jest to skutek zbyt dużej koncentracji potasu w dawkach przed wycieleniem i niedobór magnezu - mówił Włodzimierz Nowak.
W jakim przypadku nie stosować antybiotyków opowiedział dr n. wet. Sebastian Smulski z UP w Poznaniu.
W opinii specjalisty leczenie zapaleń wymienia bez użycia antybiotyków jest możliwe w przypadku, kiedy kłaczki pojawiają się tylko w pierwszych strugach ściąganego mleka i nie występują inne objawy mastitis.
Stosowanie antybiotyków należy zaniechać również w przypadku lekkiego obrzęku wymienia bez makroskopowych zmian w mleku oraz potwierdzenia bakterii np. E. coli jeżeli zapaleniu nie towarzyszy gorączka lub zaleganie, a także podczas podklinicznych stanów zapalnych.
Na zakończenie spotkania Paweł Wierzbicki opowiedział jak przygotować bydło do wystawy.