Bydło
RSS-
17-04-2018,14:25
Rasa beefmaster jest już w Polsce
Beefmaster to amerykańska rasa bydła mięsnego, która powstała w wyniku krzyżowania pięciu ras. Łukasz Karmowski sprowadził mrożone zarodki z USA i przeprowadził embriotransfer w wyniku, którego urodziło mu się 16 cieląt rasy beefmaster. -
17-04-2018,11:45
Masło znowu może być bardzo drogie
Rynek tłuszczu mlecznego jest niestabilny. Popyt jest nadal zaskakująco wysoki i wciąż zwyżkujący. Na globalnym rynku masła panuje bardzo skomplikowana sytuacja. -
15-04-2018,15:00
Kwasica ostra i subkliniczna. Jak je rozpoznać?
Ostra postać kwasicy żwacza daje często widoczne objawy kliniczne przez co hodowcy zdają sobie sprawę z jej obecności w stadzie. Postać subkliniczna zazwyczaj przebiega bezobjawowo po cichu niszcząc ich organizm. -
13-04-2018,13:00
Hodowla bydła bez tajemnic. Eksperci doradzali rolnikom i uczniom
Konferencje organizowane przez ZS CKR w Leśnej Podlaskiej we współpracy z pobliskimi uczelniami wyższymi stały się już tradycją. Zawsze przyciągają wielu zainteresowanych. Poza uczniami co roku uczestniczą w nich także rolnicy. -
13-04-2018,11:00
Pogłowie krów ras mięsnych w Polsce nieznacznie zmalało
W roku 2016 odnotowano niewielki spadek ogólnej liczby krów czystorasowych z 18490 sztuk w 2015 roku do 18259. Populacja żeńska mieszańców w 2016 roku również spadła do poziomu 4272 sztuk w porównaniu do 5104 w 2015 r. -
12-04-2018,12:00
Mleko jest tańsze, ale jego produkcja w UE rośnie
Mleko od kilku miesięcy tanieje. Mimo to produkcja tego surowca W Unii Europejskiej rośnie. Mleczarnie we wspólnocie kupiły w styczniu 2018 roku o 3,2 proc. surowca więcej niż w grudniu 2017 r.