Ograniczenia produkcji mięsa. Czy tak ma wyglądać europejskie rolnictwo?
Branża hodowlana ostrzega, że Dialog Strategiczny na temat przyszłości rolnictwa, który miał przynieść wspólną wizję systemu, jedynie na nowo rozpala konflikty i podziały.
Zeszłoroczne protesty rolników, w dużej mierze sprowokowane absurdalnymi zapisami Zielonego Ładu, objęły swoim zasięgiem niemal całą Europę. Doprowadziło to Ursulę von der Leyen do powołania Dialogu Strategicznego.
Na początku września upubliczniono raport "Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie". Polskie organizacje rolnicze wyraziły stanowczy sprzeciw wobec treści zawartych w tym dokumencie.
Parlament podjął dobrą decyzję dla polskiej wołowiny
– W raporcie przyszłość europejskiego rolnictwa wciąż rozpatrywana jest przez pryzmat głównie ochrony środowiska i klimatu, bez odpowiedniego wyważenia zapewnienia konkurencyjności. W tym uwidacznia się dążenie do ograniczania produkcji zwierzęcej – mówi Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Co kryje raport?
Raport, choć nie jest aktem legislacyjnym, ma stanowić podstawę dla Komisji Europejskiej do prowadzenia dyskusji z krajami członkowskimi nad przyszłością Wspólnej Polityki Rolnej po 2027 roku.
Nikt już nie będzie prowadził dyskusji z organizacjami rolniczymi. To temat zamknięty. Dla polskich rolników proces opracowywania dokumentu nie był transparentny.
Konsultacje ze stroną społeczną, czyli z organizacjami rolniczymi ani z rolnikami, których raport bezpośrednio dotyczy, nie zostały przeprowadzone.
Polska wersja platformy ELV przywróci równowagę w debacie o hodowli zwierząt?
Szybko się okazało, że wytyczne przedstawione przez przedstawicieli Dialogu Strategicznego, są równie niepokojące, co wiele wytycznych Zielonego Ładu.
Przedstawiciele branży mięsnej stanowczo sprzeciwiają się propozycjom kierowanym do przewodniczącej Komisji Europejskiej, które bezpośrednio uderzają w ten sektor.
– Dokument zawiera propozycje ograniczenia produkcji mięsa i promowania diety roślinnej. Pominięto za to rolę hodowli bydła w zachowaniu bioróżnorodności i dostarczaniu naturalnych nawozów – mówi Jacek Zarzecki, wiceprzewodniczący Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny dodając:
– Jakim wsparciem dla rolników jest zachęta do redukcji spożycia produktów odzwierzęcych? Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje zarówno dla konsumentów, jak i dla całego sektora rolno-spożywczego w Polsce.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)