Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 35 pasujących wyników.
Polscy producenci chcą mieć unijne symbole
Polska zajmuje 8. miejsce w Unii Europejskiej pod względem liczby zarejestrowanych pozycji w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i...
więcejSenat za ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie miała obowiązek badać próbki artykułów rolno-spożywczych - zakłada ustawa, którą poparł Senat....
więcejIJHARS będzie miała obowiązek badać próbki artykułów rolno-spożywczych
Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którą w środę uchwalił Sejm przewiduje, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS)...
więcejKontrola żywności tylko w jednej instytucji
Za kontrolę żywności w Polsce powinna odpowiadać jedna instytucja; dziś zajmuje się tym pięć inspekcji, podległych różnym ministerstwom. Roczny koszt ich utrzymania wynosi prawie 2 mld zł -...
więcejZmiany w przepisach dotyczących owoców, warzyw i chmielu
Kompetencje dotyczące kontroli świeżych owoców i warzyw na etapie sprzedaży detalicznej od Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przejęła Inspekcja Handlowa. To jedna...
więcejProducentów ekologicznych można prześwietlić
Chcesz sprawdzić, czy podający się za producenta ekologicznego rzeczywiście zajmuje się taką działalnością? Wystarczy zwrócić się o informację do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów...
więcejŻywność pod lupą. NSA oddalił skargi producentów
Spełnienie deklaracji w zakresie ilościowej zawartości składników oraz nazwy i pochodzenia produktu jest obowiązkiem producenta, a wszelkie nieprawidłowości w tym zakresie świadczą o jego...
więcejUwaga, inspektor. Znowelizowana ustawa weszła w życie
Od soboty inspektorzy kontrolujący jakość i bezpieczeństwo artykułów rolno-spożywczych mogą wchodzić na teren zakładu i jego pomieszczeń, sprawdzać firmowe pojazdy, a nawet legitymować...
więcejKolejne unijne przepisy wchodzą do polskiego prawa
Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którą podpisał prezydent, wdraża unijne przepisy do polskiego prawa. Zakłada m.in., że wszystkie zakłady pakowania jaj obejmie...
więcejKomisja rolnictwa zaakceptowała projekt budżetu
Sejmowa komisja rolnictwa zaakceptowała projekt budżetu rolnego na 2016 r. Wydatki na rolnictwo, rozwój wsi i rynki rolne wyniosą 53,7 mld zł, czyli będą ok. 3 proc. niższe niż w 2015 r. i...
więcejŻywność z cateringu pod lupą. Stwierdzono sporo nieprawidłowości
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) "prześwietliła" wprowadzane do obrotu na zasadzie cateringu dania opakowane. Skontrolowała 26 podmiotów, z...
więcej"Domowe" i "swojskie" z dodatkami. Inspekcja wyliczyła wpadki na mięsie
Zawyżoną zawartość wody w mięsie czy nadużywanie nazw wskazujących na tradycyjną, domową produkcję wytknęła producentom Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. IJHAR-S...
więcejMięso duńskie z flagą Polski. Nieprawidłowości było więcej
Pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone – przede wszystkim te produkty nieopakowane (sprzedawane luzem lub pakowane na życzenie konsumenta) wzięła pod...
więcejWarto wiedzieć, jakie masz zboże. IJHAR-S oferuje badania
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje rolników, że istnieje możliwość laboratoryjnego sprawdzenia jakości handlowej ziarna zbóż i rzepaku....
więcejProdukcja ekologiczna wciąż jest niszowa. Liczby nie kłamią
Produkcja ekologiczna w Polsce prowadzona jest na zaledwie około 4 proc. wszystkich użytków rolnych - wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej...
więcejTak oszukują nas producenci żywności
Od początku lipca do końca września zeszłego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła szczegółowe kontrole w zakresie jakości handlowej...
więcejKontrolerom trafił się indyk... wieprzowy i lemoniada bez cytryny
Kiełbasy, wędzonki, pasztety, jaja, herbaty i herbatki owocowe, napoje bezalkoholowe (w tym wody "smakowe"), octy, soki warzywne i warzywno-owocowe - to produkty, które ...
więcejŁosoś tylko na opakowaniu. Inspekcja jest czujna
W wykazie składników wyrobu jest łosoś, ale w laboratorium nie stwierdzono już DNA tej ryby. Ten i inne "grzeszki" producentów żywności w czwartym kwartale 2015 r. wykryli...
więcejSprzedaż bezpośrednia. Na razie małe zainteresowanie rolników
Ustawa w sprawie opodatkowania rolników chcących sprzedawać własne produkty obowiązuje dopiero od tego roku. Na razie jednak zainteresowanie skorzystaniem z ryczałtowej formy opodatkowania...
więcejPowstaje ustawa w sprawie sprzedaży żywności przez rolników
Ewa Lech, wiceminister rolnictwa poinformowała, że w resorcie trwają prace nad rządowym projektem ustawy w sprawie sprzedaży żywności przez rolników. - Chodzi o ułatwienie sprzedaży...
więcejOd pola do stołu. Żywność pod jedną kontrolą
W resorcie rolnictwa opracowana została koncepcja poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Krzysztof Jurgiel, minister...
więcejGospodarstw ekologicznych jest coraz mniej
W 2014 r. po raz pierwszy od wstąpienia Polski do UE, o ponad 6 proc. do 25,4 tys. spadła liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju. Natomiast coraz więcej jest przetwórni...
więcejUrzędowe świadectwo potwierdzi jakość zbóż
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przypomina, że rolnicy mogą uzyskać świadectwa jakości handlowej dla zbóż. "Urzędowe potwierdzenie spełnienia wymagań...
więcejSoki i nektary są dobrze oznakowane. Konsument wie, co pije
Opublikowany właśnie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych raport za 2014 rok stwierdza jednoznacznie: soki i nektary należą do najlepiej oznakowanych...
więcej„Gouda” bez goudy, czyli o sztuczkach producentów
Ser cheddar głównym składnikiem wyrobu o nazwie „Ser Gouda”, „Owsianka” – jogurt z niewielkim dodatkiem ziaren owsa, obecność zanieczyszczeń w musztardzie...
więcejPolska może zostać liderem produkcji ekożywności
W ostatnim roku popyt na żywność ekologiczną wzrósł o 20 proc. Wartość tego rynku jest już szacowana na 700 milionów złotych. Rynek żywności ekologicznej to od kilku lat jeden z...
więcejKonserwanty i wzmacniacze smaku w domowych wyrobach
Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad 30 proc. skontrolowanych partii produktów, które były sprzedawane jako domowe, tradycyjne, naturalne - poinformował UOKiK. Do ich...
więcejSkażenie pasz sprowadzonych z Niemiec
Skażenie sprowadzonych z Niemiec pasz ekologicznych było incydentalne, ale zakazano ich stosowania i oznaczania produkowanych dzięki nim jaj jako ekologiczne - poinformowała w czwartek w Sejmie...
więcejRolnicy mają nowy obowiązek
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że rolnicy prowadzący działalność w zakresie znakowania i pakowania jaj mają od 13 grudnia ub.r. nowy obowiązek. Chodzi...
więcejRolnictwo ekologiczne. Znamy daty egzaminów na inspektorów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała terminy egzaminów dla osób ubiegających się o wpis do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego w 2015...
więcejJakich sztuczek używają producenci wędlin?
Na opakowaniu widnieje "konserwa z boczku", podczas gdy użyty w procesie produkcji boczek stanowił jedynie dodatek do mięsa wieprzowego. Na takie m.in. nieprawidłowości natknęli się...
więcejUwaga, inspektor nadchodzi! Znowelizowana ustawa weszła w życie
Od soboty inspektorzy kontrolujący jakość i bezpieczeństwo artykułów rolno-spożywczych mogą wchodzić na teren zakładu i jego pomieszczeń, sprawdzać firmowe pojazdy, a nawet legitymować...
więcejJakość czeskiej żywności pozostawia wiele do życzenia
W trzecim kwartale bieżącego roku laboratoria Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziły jakość handlową produktów importowanych z innych krajów. W 1/3...
więcejKonferencja pt. „Rynek świeżych owoców i warzyw - trendy oraz perspektywy rozwoju sektora” on-line...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zaprasza 14 września 2021 roku na webinarium pt. „Rynek świeżych owoców i warzyw - trendy oraz perspektywy rozwoju...
więcejChmiel pod kontrolą IJHARS
Zadania realizowane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mają zagwarantować, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe są certyfikowane i spełniają...
więcej