Chmiel pod kontrolą IJHARS
Zadania realizowane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mają zagwarantować, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe są certyfikowane i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
W 2021 r. pobrano próbki z 1434 partii chmielu zgłoszonych do certyfikacji (o masie 2779,1 t). Wymagania jakościowe spełniło 2772,4 t, na który wojewódzcy inspektorzy IJHARS w Lublinie, Poznaniu i Wrocławiu wydali 1427 certyfikatów. Z uwagi na zawyżoną zawartość liści i łodyg oraz odmianę niezgodną z deklaracją zakwestionowano 7 partii (6,7 t).
Z kolei 730 partii chmielu (1525,6 t), ze względu na podwyższony poziom zawartości nasion, certyfikowano jako chmiel zaziarniony. Wymagania jakościowe spełniało natomiast 8,4 t produktów chmielowych, na które wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali 7 certyfikatów (6 dotyczyło granulatu typ 90, a 1 ekstraktu chmielowego).
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz