Tak oszukują nas producenci żywności
Od początku lipca do końca września zeszłego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła szczegółowe kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, piwa i napojów na bazie piwa oraz znakowania wyrobów garmażeryjnych i przetworów warzywnych.
Niedawno przedstawiono wyniki tego "sprawdzianu", który miał dać odpowiedź na pytanie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producentów.
Od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność
- 111 producentów przetworów mlecznych (śmietany, śmietanki, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i podpuszczkowych, mleka spożywczego, mleka zagęszczonego, przetworów mlecznych w proszku, w tym mleka w proszku);
- 44 producentów piwa i napojów na bazie piwa;
- 31 producentów przetworów pomidorowych (ketchupów, koncentratów, sosów, przecierów i soku);
- 30 producentów wyrobów garmażeryjnych typu sałatki i surówki;
- 5 producentów mieszanek sałat.
Obca woda w mleku
Jeśli chodzi o cechy organoleptyczne, stwierdzono niezgodność z deklaracją: barwy, smaku, zapachu, wyglądu i konsystencji (w przypadku przetworów mlecznych) oraz niejednorodność konsystencji i podstoju cieczy (w przypadku przetworów pomidorowych).
Tony żywności marnują się na granicy
- obecności wody obcej w mleku spożywczym, obecności skrobi w jogurcie naturalnym oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości tłuszczu, wody i soli (w przypadku przetworów mlecznych);
- niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej, alkoholu etylowego oraz wartości goryczy IBU - zawartości substancji goryczkowych (w przypadku piwa i napojów na bazie piwa);
- niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu ogólnego, soli i substancji rozpuszczalnych (w przypadku przetworów pomidorowych);
- obecności niedeklarowanej substancji konserwującej (w przypadku wyrobów garmażeryjnych).
Ta ustawa ma zdecydowanie wzmocnić pozycję producentów żywności
Bieszczady w… Łódzkiem
Jak informują urzędnicy, nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej). Sporo ich natomiast było przy oznakowaniu i oznaczaniu produktów.
Tutaj można wymienić m.in.:
- użycie nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych (tj. "mleko w proszku", "proszek mleczny") dla wyrobów zawierających tłuszcz roślinny;
- brak pełnej nazwy produktu, np. "piwo jasne" lub "piwo ciemne";
-
brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym m.in. alergenów, ekstraktów przypraw, octu) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. cynamonu, żółtka jaja);
Ministrowie mają różne zdanie na temat kontroli żywności
Projekty ustaw dotyczący połączenia inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo i jakość żywności w jedną instytucję trafią pod obrady rządu na przełomie roku - poinformował Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. Szef resortu zdrowia nadal przeciwny... - brak lub podanie zawyżonej informacji o ilościowej zawartości składników (np. kapusty białej w "surówce z białej kapusty", koncentratu pomidorowego w ketchupie);
- użycie sformułowania "produkt naturalny" oraz "nie zawiera substancji konserwującej" na wyrobie, do produkcji którego użyto podpuszczki mikrobiologicznej zawierającej w składzie substancję konserwującą;
- stosowanie szaty graficznej przedstawiającej widoki gór, rzeki, wilka oraz nazw (Wetlina, San, Solina) sugerujących, że miejscem pochodzenia produktu są Bieszczady, podczas gdy faktycznie wyprodukowany został w województwie łódzkim;
- użycie sformułowań: "gwarancja jakości Browar..." (w głównym polu widzenia) i "jakość gwarantuje Browar..." (na bocznej części opakowania), sugerujących określone pochodzenie wyrobu, podczas gdy dane piwo zostało wyprodukowane przez inny podmiot;
-
podanie w nazwie określenia "domowa" przy jednoczesnym stosowaniu w procesie produkcji składnika zawierającego w swoim składzie dodatki;
Powstanie jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności
Działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Uchwalenie stosownych ustaw jest możliwe przed końcem 2016 r. Jak podało biuro prasowe resortu... - podanie określenia "świeże", podczas gdy wyrób poddano procesowi utrwalania i uzyskano efekt przedłużenia trwałości produktu (4 miesiące).
Posypały się surowe kary
"Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji" - wskazuje IJHAR-S.
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHAR-S wydali 96 decyzji administracyjnych, w tym: 59 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę niemal 77,5 tys. zł, 14 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych, 12 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania, 10 decyzji o odstąpieniu od wymierzenia kar pieniężnych ze względu na niski stopień szkodliwości czynu, a także jedną decyzję nakazującą poddanie partii zabiegowi przetworzenia
Poza tym nałożono 15 mandatów karnych na łączną kwotę 2,2 tys. zł.