Soki i nektary są dobrze oznakowane. Konsument wie, co pije
Opublikowany właśnie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych raport za 2014 rok stwierdza jednoznacznie: soki i nektary należą do najlepiej oznakowanych produktów.
Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych jest bardzo ważne dla konsumentów. Dzięki informacjom zawartym na opakowaniu każdy z nas może wybrać produkt, na który ma ochotę. Oprócz soków i nektarów najlepiej oznakowane są ponadto mięso drobiowe i jaja.
- Już kilkanaście lat temu nasza branża wprowadziła Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), przez który muszą przejść wszyscy producenci wprowadzający produkty na polski rynek - mówi Julian Pawlak, prezes zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.
- System wykrywa wszelkie nieprawidłowości i wprowadza procedury naprawcze. Gdy producent świadomie łamie przepisy i zaniża jakość soków lub nektarów, bądź nie dba o prawidłowość przekazów na opakowaniu, zgłaszamy jego działalność do odpowiednich instytucji - dodaje.
Szef KUPS zapewnia, że "dzięki takiej działalności i zaangażowaniu wszystkich uczestników rynku w 2013 i 2014 roku nie znaleziono w sklepach ani jednego produktu, którego jakość nie byłaby zgodna z polskim prawem i europejskimi regulacjami".
- Wyniki kontroli potwierdzają, że na polskim rynku większość soków i nektarów rzeczywiście spełnia określone przepisami wymagania, a konsument sięgając po sok, bądź nektar może mieć pewność, że otrzyma towar o właściwej jakości - potwierdza Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.