Produkcja ekologiczna wciąż jest niszowa. Liczby nie kłamią
Produkcja ekologiczna w Polsce prowadzona jest na zaledwie około 4 proc. wszystkich użytków rolnych - wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ukazał się właśnie "Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016". Najważniejsze zawarte w nim dane są takie, że według stanu na 31 grudnia 2016 roku liczba producentów ekologicznych w kraju wynosiła 23.015 w 2015 r. (-9 proc. r/r) oraz 23.375 w 2016 r. (+1,6 proc. r/r).
Rolnictwo ekologiczne ofiarą własnego sukcesu? Przybywa problemów
W minionym roku najliczniejszą grupą wytwórców ekologicznych byli producenci rolni - 22.435 osób (96 proc. ogółu). Pozostali prowadzili działalność w zakresie m.in.: przygotowania (705 podmiotów - 3 proc.), wprowadzania na rynek produktów ekologicznych z wyłączeniem importowanych z państw trzecich (720 - 3,1 proc.), dostawy kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego (143 - 0,6 proc.) czy zbioru ze stanu naturalnego i pszczelarstwa (odpowiednio 37 i 32 - łącznie 0,3 proc.)
Najwięcej producentów prowadziło działalność w województwach: warmińsko-mazurskim (4159 - 17,8 proc.), podlaskim (3470 - 14,8 proc.) i zachodniopomorskim (2679 - 11,5 proc.). W tych trzech regionach było 10.152 ekologicznych gospodarstw rolnych, czyli 45,3 proc. wszystkich w Polsce.
W 2015 r. powierzchnia użytków rolnych, na których prowadzona była produkcja ekologiczna stanowiła około 4 proc. wszystkich w kraju (-0,5 pkt. proc. r/r), a w 2016 r. około 3,7 proc. (-0,8 pkt. proc. r/r). W przełożeniu na hektary było to odpowiednio 580.730 i 536.579,22.
Wieprzowina ekologiczna przyjęła się w Danii
Spośród wszystkich ekologicznych producentów rolnych w 2016 r. 83,2 proc. prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną, a 16,8 proc. zajmowało się produkcją roślinną i zwierzęcą.
W porównaniu do 2015 r. istotnie wzrosła liczba gospodarstw prowadzących równocześnie produkcję ekologiczną i nieekologiczną (o 8,2 p.p.) oraz gospodarstw zajmujących się wyłącznie produkcję roślinną (o 2 p.p.). Natomiast zmalała liczba gospodarstw prowadzących produkcję roślinną i zwierzęcą (o 2 p.p.).
Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały w 2016 r. rośliny na paszę (32,2 proc.), a następnie były łąki i pastwiska (25,6 proc.) i uprawy zbóż (18,9 proc.).
Pod względem produkcji zwierzęcej, średnio w skali kraju w 2016 r. na 100 ha ekologicznych użytków rolnych przypadało 33,5 sztuk kur nieśnych; 6,8 sztuk brojlerów; 3,6 sztuk owiec; 2,2 sztuki krów mlecznych; 1,6 sztuk krów mięsnych oraz mniej niż 1 świnia i koza.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś