Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 29 pasujących wyników.
W branży przetwórczej coraz gorsze nastroje
Zniesienie obostrzeń epidemiologicznych nie polepszyło nastrojów w sektorze rolno-spożywczym. Szanse dla rozwoju przetwórstwa w najbliższych miesiącach są oceniane jako umiarkowane....
więcejPolska żywność może być mniej konkurencyjna. Drogi prąd zrobi swoje?
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności przekonuje, że polscy producenci żywności powinni szybko poszukać nowych rynków zbytu i wyspecjalizować się...
więcejProducenci żywności inwestują w oszczędzanie wody i energii
Ochrona środowiska i zrównoważona produkcja zyskują na znaczeniu w strategiach producentów żywności. Firmy wybierają surowce z certyfikowanych upraw i zwracają uwagę na sam proces...
więcejNowe przepisy mogą uderzyć w rolników
Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi ma wyeliminować nieuczciwe praktyki na każdym etapie łańcucha dostaw. Nowe przepisy nie są...
więcejStracimy miliony z Unii na promocję żywności?
Propozycje uregulowań dotyczących promocji polskiej żywności są już w Sejmie i do końca roku ustawa powinna ujrzeć światło dzienne. Eksperci przekonują jednak, że diabeł tkwi w szczegółach i...
więcejMięsna firma niechlubnym rekordzistą. Rosną długi producentów żywności
Do 1,13 mld zł wzrosły zaległości producentów żywności wobec banków i partnerów biznesowych - wynika z raportu "Przemysł spożywczy w Polsce: Co dwunasta firma ma problemy z...
więcejKoszty producentów żywności rosną lawinowo. Mają też inne problemy
Żywność w sklepach podrożała średnio o kilkanaście procent, ale koszty producentów zwiększyły się trzy–czterokrotnie. To będzie się odbijać na cenach i jesienią okaże się, z zakupu...
więcejEkspert nie ma dobrych wieści na temat cen żywności
Ceny żywności mogą się ustabilizować w drugiej połowie 2023 roku, jeśli skończy się wojna w Ukrainie i zacznie się normalny światowy handel - powiedział Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor...
więcejCzeka nas fala upadłości producentów żywności
Wysokie ceny prądu i gazu, podwyżki cen surowców i obniżka VAT - te wyzwania spędzają sen z powiek wielu producentów żywności. Firmy alarmują, że nie będą w stanie pokryć bardzo...
więcejPodwyżki cen żywności jeszcze przyspieszą
Zdaniem Andrzeja Gantnera z Polskiej Federacji Producentów Żywności szczyt podwyżek jest jeszcze przed nami. Rozwiązaniem problemu nie będzie ani zniesienie VAT na podstawowe produkty, ani...
więcejW branży rolno-spożywczej wreszcie powiało optymizmem
Pomimo niepewnej sytuacji gospodarczej, polscy przetwórcy zaczynają patrzeć w przyszłość z optymizmem. Parametry odzwierciedlające poziom nastrojów w branży pokazują po raz pierwszy,...
więcejZa ten podatek zapłacimy wszyscy. Uderzy rykoszetem w rolników?
- Nowy podatek uderzy w przedstawicieli całego łańcucha dostaw. Nie tylko w producentów, ale również rolników oraz przede wszystkim w mniej zamożne grupy konsumentów -...
więcej80 procent polskich produktów. Zmiana prawa nie ma sensu
Udział polskiej żywności w sprzedaży detalicznej w Polsce wynosi, według szacunków, ok. 80 proc. - powiedział PAP dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej...
więcejTrwa nagonka na polską żywność. Ekspert nie ma wątpliwości
- W każdym kraju zdarzają się incydenty żywnościowe. Problem polega na tym, że Czesi stosują zupełnie nieadekwatne do skali zagrożenia, środki w stosunku do polskiej żywności - uważa Andrzej...
więcejPodwójna jakość produktów. Należy jasno określić, czy faktycznie występuje
Komisja Europejska musi jasno określić, co to jest "podwójna jakość" produktów i czym jest ona spowodowana - powiedział PAP wiceprezes Polskiej Federacji Producentów...
więcejEksporterzy żywności mają coraz więcej problemów. Za dużo barier na rynku
Narastające w Unii Europejskiej zjawisko protekcjonizmu w handlu żywnością stanowi poważne zagrożenie dla rozwoju polskiego eksportu - uważają organizacje branżowe, które zleciły...
więcejCoraz trudniej walczy się z fake newsami dotyczącymi żywności
Fałszywe informacje, czyli tzw. fake newsy, pojawiają się w przestrzeni publicznej w jednej chwili i szybko rozprzestrzeniają się. Konsumenci dowiadują się nagle, że produkty, które spożywali...
więcejWyhamował eksportu żywności. Nowy rok niesie sporo zagrożeń
Początek ubiegłego roku był bardzo udany dla polskich eksporterów żywności. Później już tak dobrze nie było i w drugim półroczu wywóz wyhamował. W bieżącym roku na...
więcejRolnicy zostają w tyle za przetwórcami
Przez ostatnich osiem lat wydajność rolnictwa rosła kilka razy wolniej niż przemysłu spożywczego. Przetwórcy wprost przyznają, że wolą kupić mięso droższe, ale lepszej jakości zza granicy....
więcejCETA korzystna dla branży spożywczej?
Umowa o wolnym handlu UE z Kanadą (CETA) jest korzystna dla polskich producentów żywności, gdyż Polska ma większe szanse na sprzedaż produktów spożywczych w Kanadzie niż odwrotnie -...
więcejPolska żywność napotyka bariery handlowe. Bruksela musi interweniować
Ponad 30 proc. produktów żywnościowych eksportowanych w ramach UE napotyka bariery handlowe. Zjawisko protekcjonizmu mimo wspólnego unijnego rynku nasila się. - Bezpodstawne czy...
więcejEksport żywności pobije kolejny rekord
Od 2 do 6 proc. może się zwiększyć wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski w przyszłym roku – wynika z prognozy Banku BZ WBK przygotowanej dla "Rzeczpospolitej". Nasi eksporterzy...
więcejWażą się losy przemysłu spożywczego. Mniejsi gracze mogą mieć problemy
30-proc. nadwyżka mocy produkcyjnej sprawia, że producenci żywności muszą coraz mocniej ze sobą konkurować, również cenami. - Nasz rynek rolno-spożywczy na tle sąsiadów wyróżnia...
więcejPrzemysł spożywczy będzie stawiał na jakość, a nie ilość
Według Polskiej Federacji Producentów Żywności moce przetwórcze branży spożywczej są obecnie o 30 procent większe od potrzeb. Brakuje jednak wyrobów najwyższej klasy,...
więcejRolnicy i producenci korzystają na produkcji certyfikowanej żywności
Duże koncerny spożywcze zamawiając surowce, coraz częściej wybierają pochodzące z certyfikowanej produkcji. Zaczynają doceniać żywność, której wytwarzanie nie niszczy środowiska naturalnego i...
więcejŻywność ekologiczna i tradycyjna coraz popularniejsza
Jesteśmy coraz zamożniejsi i więcej wydajemy na zakup wysokiej jakości żywności. Produkty ekologiczne i tradycyjne za 5 lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej. -...
więcejEksporterzy ziarna mogą sporo zyskać
Wojna uderzająca w rolnictwo, zakazy eksportu i zerwane łańcuchy dostaw oznaczają, że za żywność wszyscy zapłacimy o wiele więcej. "Dziennik Gazeta Prawna" przypomina, że Ukraina już...
więcejCzesi wciąż kwestionują jakość polskiej żywności
Kwitnący eksport polskiej żywności do Czech wywołuje coraz większą nagonkę na nasze produkty. Przez 5 lat sprzedaż polskiego mięsa i podrobów na czeski rynek wzrosła prawie o połowę, a przed...
więcejProducenci żywności skarżą się na rosnące bariery na rynkach UE
Nieuzasadnione częste kontrole sanitarne, czarny PR, dodatkowe wymogi dokumentacyjne i certyfikacyjne to tylko niektóre z barier utrudniających życie polskim producentom żywności działającym...
więcej