Bydło rzeźne w grudniu po raz kolejny potaniało. Średnia cena uzyskiwana przez dostawców za bydło ogółem wyniosła 10,57 zł za kg i była o 0,4% niższa niż przed tygodniem.
Cena skupu bydła w grudniu po raz kolejny spadła. Foto_Remigiusz Kryszewski
Bydło rzeźne zarówno w trzecim jak i czwartym tygodniu grudnia potaniało. Producenci przed świętami otrzymywali w skupach średnio 10,57 zł za kg wagi żywej.
Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego w dniach 12-18 grudnia spadły średnio o 1% do wartości 10,61 zł za kg wagi żywej. Było to o 4% mniej niż przed miesiącem oraz o 19% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r.
W kolejnym tygodniu grudnia producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,57 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 16,4% wyższa niż przed rokiem.
Hodowcy bydła mięsnego, przedstawiciele przetwórców oraz organizacji rolniczych i hodowlanych spotkają się w Warszawie podczas IX Forum Sektora Wołowiny. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz...
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy w dniach 19-25 grudnia uzyskiwali średnio 10,73 zł za kg. Notowania te były o 2,8% niższe niż przed tygodniem oraz o 5,6% niż przed miesiącem, a także o 17,1% wyższe niż przed rokiem.
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,69 zł za kg. Cena ta była o 1,1% wyższa niż przed tygodniem i o 0,6% niższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 13,9% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,4% do wartości 11,58 zł za kg. Cena ta była o 0,6% niższa niż przed miesiącem oraz o 16,7% wyższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,73 zł za kg, czyli o 0,7% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 6,4% niższa niż przed miesiącem, a także o 16,5% wyższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,32 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,5% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,9% niż przed miesiącem, a także o 19,4% droższe niż przed rokiem.
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio niemal 806 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1254 zł. Cena w typie mlecznym była o 8,6% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,6% niż przed rokiem. Z kolei w typie mięsnym o 10% i 26% wyższa niż odpowiednio przed tygodniem i przed rokiem.
W tym czasie średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 21,8 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 17,6 zł za kg.