Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 24 pasujących wyników.
Wciąż jemy zbyt mało owoców i warzyw
Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej....
więcejTrybunał odrzucił skargę Polski na dyrektywę tytoniową
Trybunał Sprawiedliwości UE odrzucił w środę skargę Polski w sprawie dyrektywy tytoniowej i potwierdził ważność regulacji unijnych. Nowa dyrektywa przewiduje przede wszystkim zakaz od 2020 roku...
więcejW nawozach ma być mniej kadmu. Zapłacą za to rolnicy
Zaostrzenie limitów zawartości kadmu w nawozach odbije się na kieszeniach rolników - uważa Krajowa Rada Izb Rolniczych. Rolniczy samorząd prosi o pomoc ministrów rozwoju i...
więcejCzerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być...
więcejWHO: małe ryzyko rozprzestrzenienia się A(H5N8) wśród ludzi
Światowa Organizacja Zdrowia oceniła, że niewielkie jest ryzyko, że wirus ptasiej grypy A(H5N8) będzie przenosił się z człowieka na człowieka. Zarejestrowano pierwsze przypadki przejścia wirusa z...
więcejDziś Światowy Dzień Jaja! To bomba witaminowa i mineralna
Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do ich promowania. Coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami, dotrzeć do konsumentów i zachęcić do zwiększenia...
więcejWHO sprawdza biobezpieczeństwo na fermach norek
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sprawdza biobezpieczeństwo na fermach norek na całym świecie, aby zapobiec - jak to ujęła - dalszym "zjawiskom rozprzestrzeniania się" zmutowanego...
więcejStosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt musi być ograniczone
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przypomina o skutkach nadużywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Wydała ona również zalecenia dotyczące ich stosowania u zwierząt...
więcejPorcje zdrowia w szkołach. Uczniowie dostaną owoce, warzywa i mleko
Po 88 porcji owoców i warzyw oraz 80 mleka mają otrzymywać bezpłatnie uczniowie w nowym roku szkolnym, w ramach rządowego programu. Co najmniej część z ponad 200 mln zł z budżetów...
więcejOpłata za foliówki pójdzie na walkę ze smogiem
W 33 polskich miastach, które według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mają największy problem ze smogiem powstaną programy walki z tym zjawiskiem - poinformował wicepremier Mateusz...
więcejPolska coraz wyżej w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego
Pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła w tym roku 27. pozycję na świecie (awans o dwa miejsca) i 17. w Europie - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113...
więcejRuszyła szósta edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku"
Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku"....
więcejPolacy pokochali warzywne soki
Polacy spożywają mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu unijnych krajów, mniej ich pijemy niż zalecają dietetycy, ale jesteśmy liderami pod względem konsumpcji soków...
więcejRusza kampania "Pora na pomidora". Już po raz piąty!
Jak zadbać o właściwe odżywianie najmłodszych? Jak przekonać ich do regularnego jedzenia warzyw i owoców? Przypomni o tym 5. edycja kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać...
więcejSpecjalna komisja zbada sprawę przedłużenia licencji na glifosat
Szefowie grup politycznych europarlamentu dali zielone światło na powołanie specjalnej komisji, która przyjrzy się przedłużeniu licencji na stosowanie glifosatu, wywołującego kontrowersje...
więcejPtasia grypa znów atakuje. Jest kolejny przypadek
Na farmie w gminie Brillon, w departamencie Nord na północy Francji, odnotowano przypadek bardzo zaraźliwej odmiany ptasiej grypy. Podjęto kroki by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa...
więcejRazem będą zwalczać przemyt tytoniu
Parlament Europejski zagłosował za przystąpieniem Unii Europejskiej jako organizacji do ratyfikacji międzynarodowej konwencji antytytoniowej (FCTC) Światowej Organizacji Zdrowia. Porozumienie ma...
więcejFałszywe alarmy związane z żywnością sporo kosztują rolników
12 miliardów euro kosztowały w ciągu ostatnich 15 lat włoskich rolników i producentów żywności różne, także fałszywe, alarmy na temat jej często domniemanej szkodliwości....
więcejZnakowanie oprysków pomoże wyjaśnić zatrucia pokarmowe
Dodawanie do płynów, jakimi opryskiwane są uprawy, zarodników drożdży lub przetrwalników bakterii o charakterystycznym DNA pomogłoby w wyjaśnianiu przyczyn zatruć pokarmowych....
więcejŚmiertelnie groźny koronawirus zagraża każdemu, także rolnikom
Zarażonych koronawirusem jest już niemal 100 tys. osób. SARS-CoV-2 odkryto w blisko 90 krajach, ostatnio w RPA. Epidemia ta została przez Światową Organizację Zdrowia określona...
więcejPożniwne wypalanie przyczyną chorób i miliardowych strat
Zanieczyszczenie powietrza przez wypalanie resztek pożniwnych powoduje na terenie północnych Indii straty obliczane na 30 miliardów dolarów rocznie i stwarza zagrożenie dla...
więcejPtasia grypa zabija coraz więcej ludzi. Niepokój rośnie
Z powodu ptasiej grypy w styczniu w Chinach zmarło 79 osób. To najwyższa liczba ofiar w ciągu miesiąca od co najmniej 3 lat - ogłosiły w czwartek władze sanitarne tego kraju. W związku ze...
więcej420 tysięcy ludzi umiera co roku po spożyciu zakażonej żywności
Około 420 tys. ludzi, w tym 125 tys. dzieci poniżej piątego roku życia, umiera co roku z powodu chorób będących wynikiem spożywania zakażonej żywności - ostrzegła Światowa Organizacja Zdrowia...
więcejBezpieczna żywność to podstawa
Bezpieczeństwo żywności to temat przewodni tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest...
więcej