Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 16 pasujących wyników.
Polska zwiększa bezpieczeństwo żywnościowe
Bezpieczeństwo żywnościowe w świecie polepsza się, a Polska znalazła się w grupie krajów, gdzie zanotowano poprawę, mimo pogorszenia się ocen większości państw Europy - wskazuje ogłoszony...
więcejSyngenta przeszkoliła prawie 5 mln rolników na całym świecie
Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów...
więcejTrybunał odrzucił skargę Polski na dyrektywę tytoniową
Trybunał Sprawiedliwości UE odrzucił w środę skargę Polski w sprawie dyrektywy tytoniowej i potwierdził ważność regulacji unijnych. Nowa dyrektywa przewiduje przede wszystkim zakaz od 2020 roku...
więcejChoroba niebieskiego języka. Nowe przypadki i ogniska
Nowe przypadki oraz ogniska choroby niebieskiego języka zostały stwierdzone w Ekwadorze, Francji oraz Austrii - informuje portal The Dairy Site. W Ekwadorze wirusa wykryto na fermie bydła mięsnego....
więcejCzerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być...
więcejEksperci o grypie ptaków. Każdy scenariusz jest możliwy
Nie ma na razie żadnych oznak, że H5N1 może wywołać pandemię taką jak COVID-19, trzeba jednak być przygotowanym nawet na najgorszy scenariusz - twierdzą brytyjscy specjaliści. Grypa ptaków po...
więcejJemy prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca WHO
Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zalecają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), komentujący ostatni raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, działającej w strukturach...
więcejRuszyła szósta edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku"
Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku"....
więcejPrzesolone Święta Wielkanocne
Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak...
więcejMeksykański minister zdrowia skrytykował WHO. "Ptasia grypa nie była przyczyną zgonu zakażonego...
Ptasia grypa nie była przyczyną zgonu 59-letniego pacjenta z Meksyku, który według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) był pierwszą na świecie osobą z potwierdzoną infekcją wirusem grypy...
więcejMeksyk. Pierwszy przypadek śmierci człowieka zakażonego wirusem grypy ptaków H5N2
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała w środę o pierwszym potwierdzonym laboratoryjnie przypadku zakażenia człowieka wirusem grypy ptaków H5N2. Zakażony 59-letni mężczyzna...
więcejZnakowanie oprysków pomoże wyjaśnić zatrucia pokarmowe
Dodawanie do płynów, jakimi opryskiwane są uprawy, zarodników drożdży lub przetrwalników bakterii o charakterystycznym DNA pomogłoby w wyjaśnianiu przyczyn zatruć pokarmowych....
więcejŚmiertelnie groźny koronawirus zagraża każdemu, także rolnikom
Zarażonych koronawirusem jest już niemal 100 tys. osób. SARS-CoV-2 odkryto w blisko 90 krajach, ostatnio w RPA. Epidemia ta została przez Światową Organizację Zdrowia określona...
więcejPtasia grypa zabija coraz więcej ludzi. Niepokój rośnie
Z powodu ptasiej grypy w styczniu w Chinach zmarło 79 osób. To najwyższa liczba ofiar w ciągu miesiąca od co najmniej 3 lat - ogłosiły w czwartek władze sanitarne tego kraju. W związku ze...
więcejWirus ptasiej grypy zabija też ludzi
Od początku roku dziewięć osób zmarło w Chinach z powodu ptasiej grypy - podały w środę państwowe media. W poniedziałek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaapelowała do krajów, aby...
więcejBezpieczna żywność to podstawa
Bezpieczeństwo żywności to temat przewodni tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest...
więcej