Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 14 pasujących wyników.
Polacy popełniają mnóstwo błędów żywieniowych
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Carrefour Polska uruchomili projekt "ABC Zdrowego Żywienia" skierowany do dzieci...
więcej"DGP": Polacy oszczędzają na jedzeniu
W pierwszej połowie tego roku sprzedaż detaliczna żywności spadła w porównaniu z rokiem ubiegłym o 0,8 proc. - mówi we wtorkowym wydaniu "Dziennika Gazety Prawnej" analityk...
więcejPolacy nie ufają alternatywnym źródłom białka i nie chcą ich kupować
Produkty hybrydowe - czyli łączące tradycyjne i alternatywne źródła białka - bywają przez europejskich konsumentów oceniane wyżej pod względem zdrowotnym i etycznym niż produkty...
więcejPołowa z nas wyrzuca do kosza jedzenie warte tysiące złotych
49 proc. Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie - wynika z badania przeprowadzonego dla Grupy KRUK. Przeciętna czteroosobowa rodzina marnuje żywność wartą 2,5 tysiąca złotych...
więcejW okresie świątecznym marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia
Statystyczny Polak wyrzuca do kosza ok. 4 kg jedzenie miesięcznie. Przeciętna czteroosobowa rodzina traci na tym w miesiącu średnio 200 zł. W okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy kupujemy...
więcejTak promuje się regionalne specjały z Kujaw i Pomorza
Regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Nie dbamy o zdrowie i gospodarkę
Jeżeli statystyczny Polak jadłby tyle owoców i warzyw, co statystyczny Fin, Holender czy Norweg, to polscy producenci mieliby zapewniony zbyt produktów, a my bylibyśmy znacznie...
więcejChcą lepiej promować regionalne produkty z Lubelszczyzny
Działasz w lubelskiej branży spożywczej? Masz dużą firmę o szerokim zasięgu, a może jesteś wytwórcą żywności na małą skalę? Lubelski oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego...
więcejJakich sztuczek używają producenci wędlin?
Na opakowaniu widnieje "konserwa z boczku", podczas gdy użyty w procesie produkcji boczek stanowił jedynie dodatek do mięsa wieprzowego. Na takie m.in. nieprawidłowości natknęli się...
więcejNajpierw kupujemy za dużo jedzenia, później wyrzucamy
Co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać żywność. Najczęściej są to produkty świeże, jak pieczywo, warzywa, wędliny oraz produkty mleczne. Zjawisko to nasila się w okresie świątecznym,...
więcejKonsumenci już nie szukają najtańszych produktów. Lubią innowacje
Polacy coraz częściej przy wyborze produktów żywnościowych kierują się jakością. Sięgają po dobre artykuły, ale w korzystnej cenie. Są też otwarci na innowacje i lubią próbować nowych...
więcejKrajowy Dzień Zapobiegania Marnowaniu Żywności
145 kilogramów żywności wartej 360 euro wyrzuca średnio co roku rodzina we Włoszech. Dane te przypomniano w związku z obchodzonym w niedzielę po raz czwarty Krajowym Dniem Zapobiegania...
więcejTony jedzenia trafiają na śmietnik. Trybunał gani Brukselę
Komisja Europejska za mało zrobiła, by ograniczyć marnowanie żywności w UE - stwierdzono w raporcie Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Podkreślono, że rocznie na śmietnik trafia w UE 88 mln ton...
więcejTe potrawy tylko udają dania mięsne. Będzie zakaz?
Niemiecki minister rolnictwa Christian Schmidt (CSU) wzywa do wprowadzenia zakazu mylących nazw w rodzaju "sznycel wegetariański" na produkty z substytutów mięsa. Minister...
więcej