Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 14 pasujących wyników.
Kandydaci na juhasów i baców przystąpili do egzaminów
16 przyszłych juhasów oraz 19 kandydatów na baców przystąpiło do egzaminów na stopień czeladnika w tych ginących zawodach. Wśród przyszłych juhasów jest...
więcejRośnie produkcja i eksport serów
W pierwszych dziewięciu miesiącach ubiegłego roku w krajach Unii Europejskiej wyprodukowano niemal 6,83 mln ton serów. To o ok. 2,6 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej -...
więcejSery wciąż najważniejsze w eksporcie produktów mleczarskich
Sery wciąż są najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z ponad 38 proc. udziałem w wartości. W pierwszej połowie 2016 roku do innych krajów wysłano 113,1 tys. ton tych...
więcejPowstanie światowej klasy centrum produkcji serów
Tetra Pak ogłosiła otwarcie w Olsztynie wartego 25 milionów euro centrum oferującego rozwiązania w zakresie produkcji sera z własnym zapleczem sprzedażowym, inżynieryjnym i produkcyjnym....
więcejProdukuje sery i sprzedaje je w ramach RHD
Poprawa rentowności gospodarstwa od samego początku była jego głównym celem. Dzięki produkcji serów i bezpośredniej sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) Piotr...
więcejKrowy utrzymuje w hali łukowej, a z ich mleka produkuje sery
Tygodniowo przerabia 500 litrów mleka, z którego produkuje sery podpuszczkowe i dojrzewające oraz jogurty, śmietanę i masło. Największym zainteresowaniem cieszą się świeże sery...
więcejOkrasa łamie przepisy w oborze i na pastwisku
Sery produkowane w Polsce były głównym bohaterem programu kulinarnego pod nazwą "Okrasa łamie przepisy". Jego twórca Karol Okrasa odwiedził hodowlę bydła mlecznego na...
więcejRośnie produkcja i eksport serów
W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku w Unii Europejskiej wyprodukowano niemal 2,25 mln ton serów. To o ok. 4,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Stało się tak przede...
więcejDostawy mleka biją rekordy. Mimo niskich cen
W 2015 roku - mimo niższych o kilkanaście procent cen mleka w skupie - dostawy surowca do mleczarni w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,5 proc. (3,7 mln ton) do rekordowego poziomu 151,6 mln ton....
więcejEkologiczna ferma krów
Ekologiczne gospodarstwo Rochefort-Montagne we Francji utrzymuje krowy i owce. Głównym celem nie jest wysoka wydajność mleka, ale produkcja sera o wyjątkowych walorach smakowych. Za taki...
więcejPolskie mleczarnie dopasowują się do potrzeb rynku i zmieniają asortyment produkcji
Według danych GUS w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. duże zakłady wytworzyły 387 tys. ton serów świeżych, to o 4,9 proc. więcej niż przed rokiem. Spadek cen artykułów...
więcejRosyjskie restrykcje nie takie straszne
Rosyjskie embargo to problem poszczególnych firm, a nie całego biznesu - przekonuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Dodaje, że wschodni rynek od dawna nie jest dla nas...
więcejBezpłatne warsztaty pt. „Produkcja serów podpuszczkowych miękkich i półtwardych” w Bratoszewicach...
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach zaprasza 2 marca 2023 roku na bezpłatne warsztaty pt. „Produkcja serów podpuszczkowych miękkich i...
więcejGala Serów w Kuczynie 2021
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 21 września 2021 roku na Gale Serów, która odbędzie się o godz. 10.00 w ,,Dworek Pana Tadeusza” w Kuczynie, Kuczyn 71, 18-214...
więcej