Produkuje sery i sprzedaje je w ramach RHD

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-09-2024,8:50 Aktualizacja: 05-09-2024,11:40
A A A
Poprawa rentowności gospodarstwa od samego początku była jego głównym celem. Dzięki produkcji serów i bezpośredniej sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) Piotr Urtnowski, bo o nim mowa, zdobył pieniądze na inwestycje. 
 
- Ukończyłem studia na Uniwersytecie Techniczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy, obecnie Politechnice Bydgoskiej, a następnie odbyłem praktyki i zrobiłem doktorat w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Zakładzie Doświadczalnym w Jastrzębcu. Przez jakiś czas byłem również technologiem inkubacji w wylęgarni. Jednak 7 lat temu podjąłem decyzję o porzuceniu pracy zawodowej i powróciłem do gospodarstwa – mówi Piotr Urtnowski.
 
Rolniczy handel detaliczny, RHD, wołowina, produkcja ekologiczna, wołowina z jałówek, delikatna, krucha,

Oferuje wołowinę wyłącznie z jałówek w ramach RHD

Wołowina pochodząca z jałówek jest delikatna, krucha i optymalnie otłuszczona. Taki asortyment w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), oferuje Dorota Koprowska z Pomorza.    Ukończyła studia inżynierskie na kierunku...
Gospodarz po przejęciu gospodarstwa postawił sobie cel, aby zwiększyć rentowność produkcji. W związku z tym, że jego mama Danuta od dłuższego czasu produkowała dla rodziny i najbliższych znajomych przetwory mleczne rolnik bez wahania jako pierwszy w okolicy zgłosił sprzedaż w ramach RHD.
 
– Obecnie ja jestem odpowiedzialny za prowadzenie gospodarstwa, mama za technologię produkcji, a siostra Joanna prowadzi sklep w Świeciu, w którym sprzedaje nabiał "Spod Czarcich Gór", a także warzywa i inne produkty wytwarzane przez rzemieślników z którymi współpracujemy – podkreślił hodowca.  
 
Największy przełom w rozwoju produkcji serów w gospodarstwie nastąpił po tym jak Urtnowscy wzięli udział w Festiwal Smaku w Grucznie w 2017 r., gdzie ich cztery produkty zostały wyróżnione, a masło zdobyło grand prix festiwalu. 
 
Drugim przełomowym wydarzeniem była pandemia. Wówczas ludzie zaczęli się izolować i wybierali mniejsze sklepiki zamiast marketów. 
 
W ofercie gospodarza znajdują się sery podpuszczkowe z czosnkiem niedźwiedzim, czubrycą czerwoną, kozieradką, czarnuszką, marynowanymi papryczkami jalapeno i suszonymi pomidorami oraz czysty bez przypraw. 
 
Dairymaster, hala udojowa, dój krów mlecznych, szybki dój. wydajna hala

Doją 250 krów na godzinę

Posiada niemal 1300 krów w laktacji dlatego wydajna hala udojowa była dla niego priorytetem. Nowa hala bok w bok wyposażona w 80 stanowisk w optymalnych warunkach osiąga przepustowość na poziomie 250 krów na godzinę.   ...
Produkuje on również sery smażone z kminkiem oraz w tych samych wariantach smakowych co sery podpuszczkowe z wyjątkiem dwóch ostatnich przypraw. Oferuje on także masło, śmietana oraz świeże mleko. 
 
Sery są produkowane codziennie i każdego dnia gospodarz przeznacza do tego około 100 litrów mleka. 
 
W gospodarstwie w Ostrowie Świeckim jest utrzymywane 18 krów mlecznych. Stado zostało zbudowane w oparciu o bydło rasy polskiej czarno-białej, które było kryte nasieniem buhaja rasy h-f. 
 
Dzięki krzyżowaniu wypierającemu utrzymywane w gospodarstwie krowy są bardziej odporne i mniej wymagające niż czystorasowe zwierzęta h-f. Doskonałym przykładem długowieczności jest najstarsza krowa, która w tym roku ukończyła 12 lat i nadal produkuje mleko.
 
- Od kiedy zaczęliśmy sprzedaż w ramach RHD inaczej patrzę na jakość mleka i dbam o to, aby uzyskiwać najbardziej wartościowy surowiec o niskim poziomie bakterii i LKS – podkreśla Piotr Urtnowski.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA