Sery wciąż najważniejsze w eksporcie produktów mleczarskich
Sery wciąż są najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z ponad 38 proc. udziałem w wartości. W pierwszej połowie 2016 roku do innych krajów wysłano 113,1 tys. ton tych przetworów za 286,2 mln euro.
Największy udział w strukturze sprzedaży mają sery dojrzewające. Od stycznia do końca czerwca ich wywóz stanowił ponad 46 proc. wartości (130,5 mln euro) i 40 proc. wolumenu (45,7 tys. ton) wszystkich serów, jakie trafiły za granicę - informuje FAMMU/FAPA. Oznacza to 1 proc. spadek wartości, przy 6 proc. zwyżce ilości rok do roku.
Cena przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry niższa o 3,7 proc.
Drugą istotną kategorią są sery świeże i twarogi. W wywozie w pierwszej połowy 2016 roku odnotowano 1 proc. spadek wartości (do 88,58 mln euro, 31 proc.udział w eksporcie), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 7 proc. do 43,7 tys. ton.
Słabsze wyniki ilościowe odnotowano w sprzedaży serów topionych: wolumen zwiększył się o 2 proc. do 22,9 tys. ton, a wartość poleciała w dół o 3 proc. do 63,6 mln euro, co stanowiło ok. 22 proc. wartości eksportu. Za 816 ton pozostałych serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano 3,56 mln euro.
Najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski są kraje UE, do których w pierwszej połowie bieżącego roku trafiło 75 proc. towarów o wartości 217,9 mln euro, czyli o 3,4 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem. Najważniejszym odbiorcą przetworów są od lat Czechy, a następnie Niemcy i Włochy.