Polskie mleczarnie dopasowują się do potrzeb rynku i zmieniają asortyment produkcji
Według danych GUS w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. duże zakłady wytworzyły 387 tys. ton serów świeżych, to o 4,9 proc. więcej niż przed rokiem.
Spadek cen artykułów mleczarskich, zakaz sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszone zamówienia ze strony Algierii w 2015 r. spowodowały, że polskie zakłady mleczarskie zmieniły wielkość asortymentu produkcji przetworów mleczarskich – informują analitycy BGŻ BNP Paribas.
W Unii Europejskiej przybywa mleka
Od stycznia do listopada 2015 r. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym” wyniosła 27,3 mln hl, to o 8,5 proc. więcej niż przed rokiem. W tym samym okresie produkcja masła wyniosła 172 tys. ton i była o 6,2 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Wzrosła również produkcja serów dojrzewających, która w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 278 tys. ton i była o 0,6 proc. większa niż przed rokiem. Natomiast ich produkcja w listopadzie 2015 r. była aż o 20,6 proc. większa jak w listopadzie 2014 r.
Zmniejszony popyt na polskie mleko w proszku ze strony Algierii oraz Chin spowodował spadek jego produkcji o 9,6 proc. r/r do 182 tys. ton. Natomiast śmietany normalizowanej o 4,4 proc. r/r do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9 proc. r/r do 3,8 mln hl.