Ekologiczna ferma krów
Ekologiczne gospodarstwo Rochefort-Montagne we Francji utrzymuje krowy i owce. Głównym celem nie jest wysoka wydajność mleka, ale produkcja sera o wyjątkowych walorach smakowych. Za taki produkt można uzyskać bardzo dobrą cenę i wcale nie trzeba specjalnie szukać klientów.
W gospodarstwie Rochefort-Montagne stado krów mlecznych liczy 33 szt. oraz utrzymywanych jest 27 jałówek. Przez 6 miesięcy w roku podstawą żywienia
jest pastwisko, potem siano oraz sianokiszonka. Pasza treściwa zużywana jest w ilości 1100 kg/szt./rok. Wydajność mleczna w tym gospodarstwie nie jest
najważniejsza. Krowy dają średnio 6800 kg mleka na rok, zawierającego 3,85% tłuszczu oraz 3,03% białka. Z jednego hektara uzyskuje się średnio 4,5 tys. litrów mleka. Marża brutto według danych za rok 2013 wyniosły na sztukę 1,617 Euro, zaś marża brutto w przeliczeniu na hektar wyniosły w 2013 r. 1,9 Euro.
W fermach ekologicznych, ale dokładniej mówiąc organicznych we Francji, według danych zebranych w 2012 r., średnia wydajność uzyskiwana od krowy w roku wynosiła niemal 5,3 tys. litrów mleka, zawierającego 3,99% tłuszczu oraz 3,28 białka. W tego typu gospodarstwach średnio z hektara produkowano 3,6 tys. litrów mleka.