Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 69 pasujących wyników.
Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej w SGGW
W Katedrze Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstało pierwsze w Polsce Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej. Naukowcy uzyskali...
więcejCo łączy trawnik do gry w golfa z chorobą Alzheimera i cukrzycą?
Sąsiadujące ze sobą rośliny oddziałują wzajemnie nie tylko poprzez konkurencję o światło, wodę lub składniki pokarmowe, ale także wykorzystują wyrafinowaną broń chemiczną. Zdolne są bowiem do...
więcejEuropejska prasa rozpisuje się o wynikach pracy naukowców z SGGW
Międzynarodowy zespół naukowców opublikował w "British Journal of Nutrition" nowe badania, które wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i...
więcejNaukowcy SGGW z amerykańskim patentem
Profesor Stanisław M. Karpiński i doktor Magdalena Szechyńska-Hebda z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie...
więcejŻywność z małych gospodarstw na rynkach UE
Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych...
więcejEksperci: zazielenienie nie przyniesie oczekiwanych efektów
"Zazielenienie" (greening), czyli wymóg wyłączenia części gruntów z produkcji rolnej na cele ekologiczne nie przyniesie zakładanych efektów środowiskowych - uważają...
więcejGenetycznie zmienione ziemniaki są gotowe na fale upałów
Naukowcy zmienili genetycznie ziemniaki tak, by były bardziej odporne na globalne ocieplenie. W przypadku fal upałów masa bulw zwiększa się wręcz o 30 procent - donoszą autorzy rozwiązania na...
więcejGeny dzikich odmian pomidorów mogą pomóc zwalczać szkodniki
Dzikie pomidory lepiej bronią się przed niektórymi szkodnikami, niż współczesne odmiany przemysłowe - sugerują naukowcy. Według nich, zamiast wyważać otwarte drzwi i szukać nowych...
więcejCoraz więcej chwastów uodparnia się na glifosat
Szeroko stosowany do zwalczania chwastów glifosat (najbardziej znanym preparatem który go zawiera jest Roundup) może stracić swoją wyjątkową skuteczność, ponieważ coraz więcej...
więcejLepsze wykorzystanie fosforu to same korzyści
Dzięki bardziej przemyślanemu wykorzystaniu zasobów fosforu, jego zapasy mogłyby wystarczyć na ponad 500 lat, a jednocześnie wzrosłaby światowa produkcja żywności - informuje pismo...
więcejWyczerpują się zasoby potasu w glebie
Niedobór potasu w glebach uprawnych to mało znane, ale potencjalnie znaczące zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego - zauważają naukowcy na łamach pisma "Nature...
więcejNaukowcy z UR opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu
Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu. Do jego powstania wykorzystują m.in. odpady komunalne i dżdżownice kalifornijskie. Projekt rzeszowskich...
więcejKonferencja o krzemie w USA przełożona
Komitet Organizacyjny 8-ej Międzynarodowej Konferencji „Krzem w rolnictwie” w trosce o bezpieczeństwo i zdrowie uczestników zdecydował o jej przełożeniu o 2 lata. Powodem...
więcejHybrydyzacja sprzyjała udomowieniu i adaptacji bydła
Międzynarodowy zespół badaczy - w tym Polaków - zsekwencjonował genomy kilku gatunków wołowatych z rodzaju Bos (w tym bydła, jaka i żubra) i stwierdził, że hybrydyzacja...
więcejMleko już nie tylko od krowy. Zaskakujące wyniki badań
Olsztyńscy naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka. Obecne badania mają na celu stworzenie innowacyjnego produktu na bazie mleka klaczy, przeznaczonego dla...
więcejNaukowcy: warto inwestować w farmy wiatrowe
Elektrownie wiatrowe produkują prąd nawet dwukrotnie taniej niż jądrowe. Mogą przy tym wspierać elektrownie jądrowe, zwiększając ich bezpieczeństwo - przekonują naukowcy z University of Surrey,...
więcejEkspertka: w Polsce potrzebne są regulacje dotyczące norm hałasu turbin wiatrowych
Zgodnie z obowiązującymi przepisami turbiny wiatrowe są traktowane tak, jak każde inne źródło hałasu przemysłowego. Należy to zmienić - uważa prof. Anna Preis z Uniwersytetu Adama...
więcejNaukowcy z SGGW opracują nowe metody produkcji bioetanolu
W 2015 roku projekt "Inteligentne systemy hodowli i uprawy, pszenicy, kukurydzy i topoli dla zoptymalizowanej produkcji, biomasy, biopaliw oraz zmodyfikowanego drewna" został...
więcejEuropejskie populacje wilków są nadal zbyt małe? Tak uważają naukowcy
Europejskie populacje wilków nadal są zbyt małe - uważają członkowie międzynarodowego zespołu badawczego, m.in. z Uniwersytetów Warszawskiego i Gdańskiego. Wykazali, że większość...
więcejNaukowcy: dynia to prawdziwa bomba odżywcza
Dynia nadaje się nie tylko na dekorację podczas Halloween. Warto ją włączyć do diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mogą wpływać korzystnie na nasz...
więcejŚwiatowy Dzień Chleba. Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z polskiego laboratorium
Nad innowacyjnymi foliami spożywczymi, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia pieczywa pracują naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej. Swoim rozwiązaniem...
więcejOpatrunek z mleka owcy na trudno gojące się rany – naukowcy pracują nad nowatorskim rozwiązaniem
Naukowcy z Krakowa i kanadyjskiego Vancouver pracują nad nowatorskim, hydrożelowym opatrunkiem na trudno gojące się rany, zawierającym mleko wielbłąda i owcy - poinformowała w środę krakowska AGH....
więcejEkspertka: czarne borówki, aronie i jagody kamczackie pomagają leczyć jaskrę
Poprawa ostrości widzenia, lepszy kontrast widzenia oraz lepsze widzenie w nocy - takie efekty przyniosły suplementy diety opracowane przez zespół prof. Alicji Kucharskiej z Uniwersytetu...
więcejInżynierowie z PW chcą zapewnić gospodarstwom niezależność energetyczną. Do wykorzystania np....
Nad prototypem urządzenia, które wytwarza energię elektryczną oraz ciepło - i zapewni niezależność energetyczną każdemu gospodarstwu domowemu, pracują naukowcy z Politechniki...
więcejZbliża się głosowanie nad unijnym prawem ws. odbudowy przyrody. Od Polski zależy jego los
Wprowadzenie rozporządzenia PE i Rady w sprawie odbudowy zasobów przyrodniczych (Nature Restoration Law) jest kluczowe dla naszego bezpieczeństwa, nawet w kontekście obronności –...
więcejNaukowcy apelują do premiera o wsparcie unijnego rozporządzenia ws. odbudowy przyrody. Przekonują,...
Naukowcy zaapelowali do Donalda Tuska o wsparcie dla unijnego rozporządzenia ws. odbudowy przyrody. „Poprzez odtwarzanie ekosystemów, można łagodzić skutki susz, zmniejszać ryzyko...
więcejNajwyższe rodzime drzewo w Polsce to jodła pospolita rosnąca w Pieninach. Ile mierzy?
Jodła pospolita rosnąca w Pienińskim Parku Narodowym jest najwyższym rodzimym drzewem polskim. Jej wysokość wynosi 55,86 m – wynika z badań opublikowanych przez Katedrę Bioróżnorodności...
więcejEkohydrolog: stan wód powierzchniowych w Polsce raczej zły, podobnie jak na Zachodzie
Mimo ogromnych postępów, jakie się dokonały w ciągu kilku dekad, sytuacja polskich wód powierzchniowych jest raczej zła, choć nie odbiegamy w tym względzie od zachodu Europy. Wiele...
więcejKoniunktura w rolnictwie się pogorszyła. Eksperci spodziewają się jednak ożywienia w branży
Koniunktura w polskim rolnictwie ponownie uległa pogorszeniu. Wartość wskaźnika koniunktury (IRGAGR) obniżyła się w I kwartale br. w porównaniu z IV kw. 2023 r. o 1,7 pkt, do wysokości -24...
więcejDrony, czujniki, GPS - naukowcy zbadają przemieszczanie się dzików. Chodzi o skuteczniejszą walkę z...
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu badają przemieszczanie się dzików w środowisku naturalnym, aby opracować lepsze metody zapobiegania rozprzestrzenianiu się ASF w Polsce. W...
więcejHydrolog: ponowne nawadnianie torfowisk to realne zyski ekonomiczne. To lepsza inwestycja niż małe...
Znaczna większość mokradeł w Polsce i w Europie została już osuszona do różnych celów. Tymczasem osuszanie torfowisk i np. wprowadzanie tam lasu daje znacznie mniejsze zyski...
więcejNaukowcy z Politechniki Krakowskiej przystosowali tłokowy silnik spalinowy do zasilania wodorem
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej przystosowali tłokowy silnik spalinowy do zasilania wodorem. Jak podkreślił kierownik zespołu prof. Marek Brzeżański, jest to kolejna innowacja związana...
więcejWykorzystanie surowców rolniczych do produkcji paliw. "Możemy być Brazylią Europy"
Minister rolnictwa Czesław Siekierski oraz dyrektor generalny tego resortu Bogusław Wijatyk spotkali się z naukowcami z Wydziału Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej oraz...
więcejPolacy w aż trzech konsorcjach podejmujących wyzwania leśnictwa w Europie
Nowoczesne budownictwo drewniane, ocena używanego drewna pod kątem ponownego wykorzystania tego surowca oraz organizacja lasów z zachowaniem równowagi między ekonomią a ekologią - to...
więcejŚmieciowa dieta polskich bocianów
W diecie "polskich" bocianów łatwiej znaleźć śmieci, niż przysłowiowe żaby (które i tak wcale nie są ich przysmakiem) – potwierdzają badania międzynarodowego zespołu...
więcejEksperci z PAN wzywają do ochrony bioróżnorodności lasów i ograniczenia wycinki drzew
Ochrona bioróżnorodności lasów powinna być ważniejsza niż maksymalizacja ich wydajności produkcyjnej - apelują eksperci z Polskiej Akademii Nauk. Wzywają też do opracowania nowej...
więcejŁuski cebuli czy pulpa z buraka cukrowego mogą być dobrze wykorzystane
Naukowcy badają, w jaki sposób można wykorzystać roślinne produkty uboczne, które są źródłem substancji biologicznie czynnych. Produkcja żywności dla rosnącej liczby ludności na...
więcejNaukowcy chcą poprawić stan wody w stawach i tym samym smak karpi
Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie badają mikrobiom wody w gospodarstwie karpiowym. Chcą stworzyć podstawy do wykorzystania mikroorganizmów, aby...
więcejPowstanie "Nowoczesna historia chłopów polskich". Ponad milion zł grantu dla badaczy
Nowoczesne, syntetyczne opracowanie poświęcone dziejom ludności wiejskiej pod nazwą "Nowoczesna historia chłopów polskich" powstanie pod kierownictwem historyków z...
więcejGroźny pierwotniak przenoszony przez kleszcze atakuje psy i wilki
Od niedawna lekarze weterynarii w różnych miejscach Polski zgłaszali przypadki psów z objawami ciężkiej anemii, letargu i wyniszczenia organizmu. Naukowcy wykazali,...
więcejWarto wykorzystywać łuskę gryki w piekarnictwie. Tak wynika z badań naukowców
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przekonują, że do wypieku pieczywa warto dodawać zmielonej łuski gryki. Takie pieczywo jest bogatsze w błonnik i związki o...
więcejOwady zapylające są w Polsce zagrożone
Rozpoczął się Wielki Spis Zapylaczy - szereg projektów badawczych nad pszczołami w Polsce - organizowany przez Greenpeace dzięki wsparciu tysięcy osób, które wzięły udział w...
więcejNaukowcy o leśnych pszczołach w barciach: kondycja zadowalająca
Kondycja pszczół w barciach i kłodach powstałych w ramach projektu przywracania tradycyjnego bartnictwa w lasach jest zadowalająca, a jakość pozyskiwanych produktów dobra - oceniają...
więcejPolska stawia na Algierię. Jest wiele możliwości współpracy
Minister rolnictwa, który w kwietniu przebywał z oficjalną wizytą w Algierii przekonuje, że warto i należy współpracować z tym liczącym blisko 39 mln mieszkańców krajem. Jednym...
więcejNaukowcy pracują nad programem, który oceni populację winniczków
Naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu pracują nad programem komputerowym, który pozwoli Regionalnym Dyrekcjom Ochrony Środowiska oceniać liczebność i rozmieszczenie...
więcejLasy Europy są poważnie zagrożone
Tylko kilka gatunków drzew jest wystarczająco elastycznych, aby przetrwać tak szybkie zmiany klimatyczne. Dlatego właśnie z ich wykorzystaniem należy prowadzić akcje ponownego zalesiania -...
więcejNaukowcy: potrzebne ustandaryzowanie bazy danych nt. ofiar drapieżników wśród zwierząt...
Naukowcy postulują wdrożenie skoordynowanej i ustandaryzowanej europejskiej bazy danych z kontrolowanymi pod względem jakości danymi dotyczącymi ofiar drapieżników wśród zwierząt...
więcejW Holandii będą na dużą skalę uprawiać ryż? Naukowcy sprawdzają, czy to możliwe
Naukowcy z Wageningen University & Research (WUR) oraz uniwersytetu w Lejdzie rozpoczęli pilotażowy program uprawy ryżu na terenach torfowych w pobliży Lejdy - poinformowały obie uczelnie w...
więcejNaukowcy: roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają. Nie zastąpią mleka krowiego
Mające przypominać mleko napoje roślinne są wprawdzie mniej uciążliwe dla naturalnego środowiska i nie budzą moralnych zastrzeżeń wegan i wegetarian, jednak ustępują mleku pod względem wartości...
więcej"New Scientist": grypa ptaków bliższa osiągnięcia potencjału pandemicznego niż się wydaje
Wirus grypy ptaków H5N1 intensywnie krąży na świecie, głównie wśród ptactwa oraz krów mlecznych, i jest bliższy osiągnięcia potencjału pandemicznego niż się nam wydaje -...
więcejSzczepionka dla krów może poprawić klimat
Szczepionka obniżająca emisję metanu przez trawiące krowy może się przyczynić do ograniczenia wpływu tego gazu cieplarnianego na klimat - ogłoszono podczas dorocznego zjazdu American Society of...
więcejLudzie zmodyfikowali sposób hodowli koni 4 200 lat temu, co wywołało rewolucję
2 200 lat p.n.e. nastąpiła wyraźna zmiana w praktykach hodowlanych koni, polegająca na wprowadzeniu bliskiego pokrewieństwa. Doprowadziło to do masowego wykorzystania konia jako środka...
więcejTańsza żywność dzięki nowym czujnikom dla rolników
Drony wykorzystujące kompaktowe czujniki z możliwością obrazowania w podczerwieni mogłyby zdalnie monitorować uprawy, pozwalając na lepsze dopasowanie zabiegów agrotechnicznych do potrzeb, co...
więcejBociany doskonalą trasy migracji dzięki życiowemu doświadczeniu
Z wiekiem bociany białe zdobywają doświadczenie, a trasy ich migracji stają się coraz szybsze i bardziej bezpośrednie – informuje czasopismo „PNAS”. Bociany białe (Ciconia...
więcejWiatr roznosi mikroplastik z nawozów
Naturalne, otrzymywane ze ścieków nawozy zawierają cząstki mikroplastiku, które są roznoszone przez wiatr w dużo większych ilościach, niż zakładano. Mogą one przy tym zawierać...
więcejWiadomo, dlaczego pszczoły produkują mniej miodu
Analiza danych z ostatnich pięciu dekad wyjaśnia, dlaczego pszczoły produkują coraz mniej miodu. Artykuł na ten temat opublikowano w czasopiśmie„Environmental Research Letters”. Zbory...
więcejSuszone śliwki receptą na zdrowie. Są nowe wyniki badań
Wyniki najnowszych badań zwracają uwagę na korzystne efekty działania suszonych śliwek dla kobiet w okresie pomenopauzalnym. Osteoporoza jest rosnącym problemem zdrowotnym. W oparciu o kryteria...
więcejTrzmiele zamiast oprysków. Tak można chronić wiele upraw
Kanadyjska firma wykorzystała trzmiele do selektywnego przenoszenia naturalnych pestycydów na rośliny zagrożone przez szkodniki - informuje "New Scientist". Metodę opracowała firma...
więcejNaukowcy: śliwki suszone to samo zdrowie. Dobrze wpływają na kości
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy w Montrealu wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych....
więcejInnowacyjne szklarnie od naukowców. Owoce i warzywa izolowane bańkami mydlanymi
Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię - cieplarnię bąbelkową. Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem...
więcejUprawa imbiru w Polsce? Według naukowców jest możliwa i potencjalnie bardzo opłacalna
Uprawa imbiru w polskich warunkach klimatycznych jest możliwa – powiedział PAP prof. dr hab. Piotr Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O tym, czy polscy rolnicy przekonają się...
więcejBiotechnolog: rośliny NGT nie mają potencjału, by wymknąć się z upraw
Z powodu braku szczegółowych regulacji na terenie UE nie można korzystać z potencjału Nowych Technik Genomowych (NGT) do uzyskania ulepszonych odmian roślin uprawnych - uważa biotechnolog dr...
więcejCynk może pomóc chronić uprawy przed zmianami klimatu
Cynk może się przyczynić do zabezpieczenia plonów przed zmianami klimatu, ponieważ odgrywa on kluczową rolę w regulacji procesu wiązania azotu przez rośliny strączkowe - informuje...
więcejMikroplastik zagrozi uprawom zbóż? Badają to naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego
Naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego badają, jaki wpływ ma mikroplastik na występujące w glebie grzyby, które pomagają rosnąć roślinom, np....
więcejPrąd pomaga uprawom jęczmienia
Stymulacja elektryczna sprawiła, że hydroponicznie uprawiany jęczmień rósł aż o 50 proc. szybciej. To może być jedna z odpowiedzi na żywieniowe wyzwania cywilizacji – uważają...
więcejDobre wieści dla rolników. Szkodliwy grzyb można zamienić w użyteczny
Szkodliwy dla roślin grzyb, który hamuje rozrost korzeni, po niewielkiej manipulacji genetycznej może pobudzać rozwój tychże korzeni – informuje pismo „Nature...
więcejO agronomii w Kazimierzu Dolnym
Już po raz ósmy w dniach 11-13 września 2019 r. została zorganizowana konferencja Naukowa Polskiego Towarzystwa Agronomicznego (PTA). Tematem tegorocznych obrad były...
więcejNaukowcy z SGGW badają wpływ sposobów uprawy na właściwości gleby
Katedra Agronomii SGGW w Warszawie od kilku lat tworzy nowe pole doświadczalne w Miedniewicach koło Skierniewic. Jest to część Stacji Doświadczalnej Wydziału Rolnictwa i Biologii. W Miedniewicach...
więcejEksperci: zazielenienie nie przyniesie oczekiwanych efektów
"Zazielenienie" (greening), czyli wymóg wyłączenia części gruntów z produkcji rolnej na cele ekologiczne nie przyniesie zakładanych efektów środowiskowych - uważają...
więcej