Opatrunek z mleka owcy na trudno gojące się rany – naukowcy pracują nad nowatorskim rozwiązaniem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
04-07-2024,8:40 Aktualizacja: 04-07-2024,8:42
A A A

Naukowcy z Krakowa i kanadyjskiego Vancouver pracują nad nowatorskim, hydrożelowym opatrunkiem na trudno gojące się rany, zawierającym mleko wielbłąda i owcy - poinformowała w środę krakowska AGH.

„Uważamy, że mleko owcze i wielbłądzie będzie tym elementem opatrunku, który posiada potencjał leczniczy i przyczyni się do regeneracji komórek skóry. Opracowane biomateriały na bazie naturalnych substancji bioaktywnych mleka mogą znacząco poprawić wydajność oraz komfort leczenia pacjentów z problemami skórnymi ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów cukrzycowych” – wyjaśnił kierownik zespołu dr inż. Piotr Szatkowski z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, cytowany w informacji prasowej.

Nad projektem, oprócz AGH, pracują także naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego. Konsorcjanci z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej wykonają specjalistyczne badania molekularne w celu określenia aktywności biologicznej opatrunku. Następnie opracowany opatrunek zostanie zgłoszony do opatentowania.

Projekt jest finansowany, w kwocie 1,5 mln zł, ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Jego realizacja potrwa trzy lata.

ptasia grypa, grypa ptaków, szczepionka, szczepionki

USA. Moderna prowadzi zaawansowane badania na szczepionką przeciwko ptasiej grypie w technologii mRNA

Amerykańska firma Moderna prowadzi zaawansowane badania na szczepionką przeciwko ptasiej grypie w technologii mRNA. Prace te wspiera finansowo rząd USA. Wyniki badań klinicznych mają być znane jesienią 2024 r. Technologia mRNA dobrze sprawdziła się...

Pierwszym etapem realizacji projektu jest przygotowanie modelu wielowarstwowego opatrunku hydrożelowego. Do tego zadania przygotowuje się zespół z AGH.

Mleko wielbłądzie naukowcy pozyskają z fermy hodowlanej wielbłądów, która jest na terenie Polski. Mleko najpierw zostanie zliofilizowane w minus 80 st. C., co uchroni zawarte w nim aktywne substancje przed rozkładem i zachowa je w pierwotnej postaci. „To bardzo istotny etap. Ważne, żeby mleko w obróbce termicznej nie utraciło swoich drogocennych właściwości” – podkreślił Szatkowski. Zliofilizowane mleko będzie nośnikiem substancji bioaktywnych w opatrunkach hydrożelowych, które będą składały się z trzech warstw, w zależności od położenia warstwy względem rany ilość liofilizatu mleka będzie różna.

Następnie naukowcy przeprowadzą szereg badań przesiewowych służących do biologicznej oceny opatrunku sfunkcjonalizowanego substancjami czynnymi pochodzącymi z mleka owczego i wielbłądziego. Kolejny etap testów obejmie analizy komórkowe, które sprawdzą czy badany opatrunek wpływa na żywotność komórek oraz tempo zarastania rany.

Poleć
Udostępnij