Żywienie na mokro pozwala mu zaoszczędzić około 50 zł na tuczniku. Dzięki temu ma on zysk z produkcji nawet przy niskich cenach w skupie tuczników.
Pierwszą instalację płynnego żywienia zamontował w 2011 r. Obecnie system ten jest wykorzystywany zarówno w tuczarniach jaki i w chlewni, gdzie przebywają maciory i prosięta, co pozwoliło mu zmniejszyć koszty żywienia i produkować z zyskiem nawet w trudnych czasach.
Gilbert Galemba z miejscowości Kiełczew Smużny Czwarty w woj. wielkopolskim prowadzi gospodarstwo rolne wraz z żoną Adą oraz rodzicami Leszkiem i Jolantom.
Do 2007 r. gospodarze utrzymywali cykl zamknięty, ale gdy cena warchlaków mocno spadła, postanowili adaptować budynki, gdzie przebywały lochy i zając się tuczem.
Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG utrzymała ubiegłotygodniowy poziom. Wciąż wynosi ona 2 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro według NBP (4,6968), daje 9,39 zł za kg wbc. Zakłady mięsne w Polsce...
Galembowie w 2011 r. założyli pierwszą instalację płynnego żywienia. Składała się ona ze zbiornika na serwatkę, zbiornika mieszającego, silosów na śruty zbożowe, a także elektrozaworów i komputera sterującego.
W kolejnych latach wraz z rozbudową gospodarstwa rolnicy montowali instalacje płynnego żywienia w kolejnych budynkach. Obecnie wykorzystują je zarówno w tuczu, jak i karmieniu stada podstawowego.
W skład dawki wchodzi mielone ziarno kukurydzy (CCM), serwatka, woda, koncentrat białkowy oraz śruta z pszenicy, pszenżyta i jęczmienia.
Hodowcy nie stosują innych komponentów, ponieważ są one różnej jakości, a przy ich przygotowaniu jest zazwyczaj dużo pracy.
Według obliczeń Gilberta Galemby, płynne żywienie pozwala ograniczyć koszty tuczu jednego zwierzęcia o 50 zł, co przy niskich cenach w skupie pozwala produkować z zyskiem.
Codziennie do gospodarstwa trafia 25 tys. litrów serwatki, która zawiera około 5-6% suchej masy i jest wykorzystywana na bieżąco. Tak więc rocznie hodowcy zużywją około 9 mln litrów tego komponentu.
Rosnące ceny w skupie trzody chlewnej przy spadających cenach zbóż to doskonała wiadomość dla rolników. Drożejące tuczniki to nie tylko efekt zbliżających się świąt, ale również wyraźnego ograniczenia pogłowia świń. ...
Galembowie posiadają stado podstawowe, które liczy 630 loch PIC. Są one podzielone na grupy po 28 sztuk. Zwierzęta przebywają w budynku, w którym jest 5 komór porodowych po 28 stanowisk, 168 indywidualnych kojców krycia oraz 20 boksów grupowych mieszczących łącznie 260 świń. W budynku znajduje się również odchowalnia dla 320 prosiąt.
- Zdecydowaliśmy się na płynne żywienie loch, ponieważ umożliwia ono precyzyjne zadawanie dawki. Ponadto prosięta na porodówce od samego początku zapoznają się z tego typu paszą i nie ma problemu z jej spożywaniem w odchowalni – tłumaczy hodowca.
Samice w sektorze krycia są żywione paszą płynną dla loch prośnych w skład, której wchodzi serwatka, śruta jęczmienna, z pszenicy i ziarna kukurydzy, a także koncentrat. Dodatkowo przy porannym karmieniu mają one dosypywaną do zupy paszę typu flushing.
W kojcach inseminacyjnych znajduje się długie koryto, które przypada na 7 sąsiadujących ze sobą macior. Dlatego zwierzęta są segregowane według kondycji. Dawka jest wydawana dwa razy dziennie w ilości około 10 kg zupy na zwierzę.
Po pojawieniu się pierwszy raz od 5 lat ogniska ASF w Czechach, władze wprowadziły środki ograniczające rozprzestrzenianiu się zarazy. Chorego warchlaka znaleziono w rejonie w rejonie miejscowości Jindrzichovice pod Smrkem w pobliżu granicy z...
Maciory po potwierdzeniu ciąży trafiają do kojców, gdzie przebywają w grupach po 12 sztuk i nadal są żywione paszą płynną.
Samice po przejściu do sektora porodowego mają wprowadzaną paszę dla loch karmiących o wyższej zawartości białka. Początkowo dawka zupy wynosi w przeliczeniu na paszę suchą 2,5 kg, a po porodzie jest ona stopniowo zwiększana według krzywej żywienia.
Prosięta od 5 dnia życia są dokarmiane paszą prestarterową, a na 7 dni przed odsadzeniem mają wprowadzaną kolejną paszę, tym razem mokrą. Dawka treściwa jest mieszana z wodą i podawana w miseczkach.
Zwierzęta w odchowalni są karmione 5 razy dziennie. Przez pierwsze 10 dni po odsadzeniu dostają one prestarter rozcieńczony wodą. Następnie mają wprowadzany starter rozcieńczony wodą, a po nim śrutowane ziarno kukurydzy, jęczmienia i pszenicy oraz koncentrat z dodatkiem wody.
W najnowszej tuczarni zwierzęta mają dostęp do długich 9 m koryt. Pasza jest wydawana trzy razy dziennie o godzinie 6, 12 i 18. Świnie są karmione według krzywej żywienia, która zmienia się według wieku tuczników i jest dostosowana do ich rasy.
Więcej na temat gospodarstwa Galembów znajdziesz w aktualnym wydaniu czasopisma "Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2022. ZAPRENUMERUJ