USA też zmaga się z kryzysem branży trzodziarskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-02-2019,9:50 Aktualizacja: 07-02-2019,9:52
A A A
Produkcja tuczników w cyklu zamkniętym w Stanach Zjednoczonych generuje od 15 do 20 dolarów straty na sztuce, co w przeliczeniu na polską walutę daje 56,5 - 75,4 złotych. Tamtejsi rolnicy mogą spodziewać się, że ceny pokrywającej koszty produkcji wzrosną dopiero w maju. 
 
Produkcja żywca wieprzowego nie tylko w krajach unijnych przynosi niewielki zysk, a w niektórych przypadkach generuje straty. Rolnicy z USA również znaleźli się w trudnej sytuacji. 
 
Tuczniki produkowane w cyklu zamkniętym przynoszą 15-20 dolarów straty na sztuce, podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie Genesus. Oznacza to, że im więcej sztuk żywca sprzedaje dany producent, tym ponosi większe straty. 
 
rynek wieprzowiny, tuczniki, mięso wieprzowe, Polska

Kondycja polskiego rynku wieprzowiny coraz gorsza

Produkcja i eksport wieprzowiny w Polsce spada. W ciągu 10 lat produkcja obniżyła się do 2,4 mln ton, a głównym tego powodem jest afrykański pomór świń (ASF) oraz mity o szkodliwości tego rodzaju mięsa.   Pogłowie trzody chlewnej...
Śledząc notowania giełdowe sytuacja cenowa w USA ma poprawić się dopiero w maju bieżącego roku.
 
Od stycznia do listopada 2018 r. średnia liczba tygodniowych ubojów macior wyniosła 57 tys. sztuk. W ubiegłym tygodniu ubito niemal o 10 tys. loch więcej (66,7 tys. sztuk). Jeżeli tendencja ta utrzyma się dalej na wysokim poziomie, będzie to świadczyć o stopniowej likwidacji produkcji.
 
W czerwcowych kontraktach terminowych na bieżący rok odnotowano spadki cen wieprzowiny. Cena z listopada 2018 została zredukowana o 11,8 proc. z 85 centów na 76 centów w lutym 2019 r. 
 
Wyższe taryfy celne, jak podaje KZP-PTCH, w wymianie handlowej z Meksykiem i Chinami nałożone na amerykańską wieprzowinę przyczyniają się do stopniowego wypierania USA z tych rynków. Eksperci szacują, że niekorzystne warunki handlowe kosztują producentów z USA i Kanady 20 dolarów na sztuce. 
 
W minionym tygodniu rozpoczęły się rozmowy handlowe pomiędzy USA i Chinami, ale jak na razie nie widać żadnych efektów.
 
W Chinach pogłowie świń w grudniu 2018 r. spadło o 35 mln sztuk w porównaniu do grudnia 2017 r. Stanowi to połowę pogłowia świń w USA. 
 
Efektem redukcji jest zmniejszenie zapotrzebowania ze strony Chin na soję z USA. Powodem likwidacji pogłowia świń w Chinach jest brak opłacalności produkcji oraz walka z ASF. 
 
W zeszłym tygodniu swoja produkcję zamknął duży chiński hodowca trzody chlewnej posiadający 100 tys. loch.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA