Nowe oznaczenie geograficzne z Polski - miód z Beskidu Wyspowego
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego "Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" do rejestru chronionych nazw w UE.

Chronione produkty są znacznie więcej warte od innych
"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" to miód ze spadzi jodłowej, pochodzącej z lasów górskich Beskidu Wyspowego na południu Polski.
Miód jest koloru ciemnozielonego lub brązowego, ma intensywny aromat i specyficzny zapach, przypominający żywicę.
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Ta nowa chroniona nazwa pochodzenia dołącza do już ponad 1480 chronionych produktów rolnych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Pierwszy zakończony tragedią pożar traw w tym roku. Strażacy znaleźli zwęglone ciało
-
Powstanie kolejna agencja? Ma finansować badania weterynaryjne
-
Po paliwo z opryskiwacza samojezdnego – 27-latek zatrzymany
-
Kontrole wieprzowiny w marketach. "Polskie" mięso z Belgii, Holandii i Niemiec
-
Pożary kurników. Tysiące młodych ptaków zginęły w płomieniach i dymie
-
Zakaz sprowadzania zwierząt i produktów z Niemiec z powodu pryszczycy? MRiRW: nie ma uzasadnienia
-
Łowiectwo i leśnictwo – pod skrzydła ministerstwa rolnictwa. Wniosek trafił do premiera
-
Podwyżki cen żywności nie odpuszczają. O tyle więcej trzeba zapłacić w sklepach
-
Uwaga, oszuści nachodzą rolników w domach! Metoda "na KRUS"




-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo