Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 16 pasujących wyników.
Jaja drożeją. W Polsce ceny powyżej unijnej średniej
We wrześniu 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M kosztowało średnio w krajach Unii Europejskiej 108,7 euro. To o 5,7 proc. więcej niż w sierpniu - informuje Komisja Europejska. W skali...
więcejJaja spożywcze coraz tańsze
Jaja spożywcze klasy L i M sprzedawano w kwietniu w krajach Europejskiej średnio po 111,3 euro za 100 kilogramów. Przez miesiąc stawki spadły o 8,6 proc. Komisja Europejska informuje, że w...
więcejJaja spożywcze wciąż drożeją. U nas ceny powyżej średniej
100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M kosztowało średnio w lipcu w Unii Europejskiej 136,1 euro. Przez miesiąc ceny poszły w górę aż o 5,3 proc., a przez rok o 8,5 proc. ...
więcejRynek drobiu ma się coraz lepiej. Produkcja idzie w górę
Produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w krajach UE w 2015 roku wzrośnie w skali roku o 1,8 proc. do ok. 13,5 mln ton. Większej wytwórczości sprzyjają przede wszystkim niższe ceny pasz. W...
więcejSpadają ceny jaj spożywczych. Ale u nas drożej niż w Unii
131,1 euro trzeba było średnio zapłacić za 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M. To o 1,3 proc. mniej niż w styczniu, ale o 2,2 proc. więcej niż w tym miesiącu przed rokiem. Na...
więcejWzrost hurtowych cen jaj
W pierwszym kwartale tego roku, hurtowe ceny jaj spożywczych wzrosły o 62,5 proc., ale w detalu podrożały tylko o 8,5 proc. - poinformowała Krajowa Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP)....
więcejKryzys polskiego drobiarstwa wywołany wzrostem cen pasz
Polskie drobiarstwo w ubiegłym roku przeżyło najtrudniejszy okres w historii. Wpłynęły na to pandemia koronawirusa oraz grypa ptaków. HPAI w nowym roku również dziesiątkuje stada...
więcejNadpodaż drobiu na najważniejszych rynkach
Na kluczowych dla światowego drobiarstwa rynkach występuje przewaga podaży nad popytem - wynika z najnowszego opracowania analitycznego przygotowanego przez cenioną przez drobiarstwo instytucję...
więcej2017 rok zapowiada się krytycznie dla sektora mięsa drobiowego
Głównym problemem, z jakim będą musieli sobie poradzić polscy drobiarze w tym roku będzie grypa ptaków. Bardzo prawdopodobne jest, że rozpoczynający się rok przyniesie wykrycie...
więcejNadchodzą ciężkie czasy dla producentów brojlerów
W pierwszym kwartale 2017 roku w bardzo trudnej sytuacji mogą znaleźć się producenci brojlerów. Spaść mają i tak już niskie ceny, a w górę iść inne koszty działalności - prognozuje w...
więcejKurczęta taniały w sierpniu. U nas ceny poniżej unijnej średniej
Sto kilogramów mięsa kurcząt (tuszki 65 proc.) kosztowało średnio na unijnym rynku w sierpniu 176,4 euro. To o 1,2 proc. mniej niż w lipcu i o 8,4 proc. poniżej stawek sprzed roku. Przez...
więcejPrognozy dla rynku drobiu. Produkcja pójdzie w górę
Eksperci FAO prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja drobiu w 2016 roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln ton. Przewidywany jest również wzrost handlu...
więcejMięsa kurcząt nie zabraknie. Produkcja i eksport idą w górę
Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że koniunktura na unijnym rynku mięsa kurcząt brojlerów w latach 2015-16 nadal będzie korzystna. Wspólnota wyprodukuje w 2015 roku...
więcejLiczby bezlitosne dla hodowców. Ceny pasz poszły mocno górę
Jak kształtują się ceny za podstawowe pasze w porównaniu z poprzednimi latami? Ile i jakich pasz Polska sprowadza z zagranicy? I czy importuje je nadal z Ukrainy? Na m.in. takie pytania...
więcejDrogie pasze zagrażają produkcji drobiu
Ceny pasz w Rosji przed rokiem poszły w górę prawie o 20 proc. osiągając rekordowo wysoki poziom. W 2016 r. eksperci spodziewają się dalszego wzrostu stawek. Notowania mięsa drobiu i...
więcejW Rosji rośnie produkcja drobiu. Rząd wspiera sektor
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2016 roku rosyjska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 2,8 proc. do 3,65 mln ton. Producentom będą sprzyjały stabilne ceny...
więcej