Rolnictwo zyskuje dzięki współpracy z branżą piwowarską

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
28-04-2016,16:55 Aktualizacja: 28-04-2016,17:09
A A A

Dwa surowce, dzięki którym pracę ma ponad 40 tysięcy osób - tak w dużym skrócie można przedstawić wpływ branży piwowarskiej na sektor rolny w Polsce.

Tylko dzięki uprawie chmielu oraz browarnych odmian zbóż, wykorzystywanych przy warzeniu piwa, zatrudnienie w  polskim rolnictwie znajduje mniej więcej tyle osób, ile liczy sobie populacja… Sopotu.

Woda, zboże, chmiel i drożdże - oto lista składników niezbędnych do produkcji piwa. Zapotrzebowanie krajowych browarów na te surowce rośnie wraz z produkcją piwa. W ubiegłym roku w Polsce wyniosła ona 40,5 mln hl - informuje  Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie.

Chmiel krasnostawski, Lista Produktów Tradycyjnych, lubelszczyzna

Lubelszczyzna chmielem stoi

Chmiel krasnostawski został zarejestrowany na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. To już 153. wpis z województwa lubelskiego, które jest pod tym względem trzecie w kraju. Lubelszczyzna jest chmielowym zagłębiem na...
Za każdą butelką złotego trunku trafiającą na sklepową półkę kryje się praca osób zatrudnionych nie tylko bezpośrednio przy warzeniu piwa, ale także w branżach powiązanych, np. rolnictwie. Ta ważna gałąź krajowej gospodarki zyskuje na zaopatrywaniu browarów w chmiel i zboże przeznaczone na słód.

Jak wynika z szacunków zawartych w raporcie The Brewers of Europe, przy uprawie obu surowców pracuje w Polsce 40 146 osób, co oznacza, że na plantatorów chmielu i producentów zbóż przypada połowa z blisko 80 tysięcy etatów generowanych przez polski sektor piwowarski wśród dostawców surowców i usług.

Chmielowa Lubelszczyzna, słodowy Śląsk

Gdyby spojrzeć na powyższe dane przez pryzmat statystyk GUS, okazałoby się, że do utrzymania obecnego wolumenu produkcji piwa potrzeba pracy niemal wszystkich osób trudniących się rolnictwem w woj. zachodniopomorskim.

Plantatorzy chmielu liczą rekordowe straty. Wszystko przez suszę

Województwo lubelskie jest jednym z najbardziej poszkodowanych przez suszę regionów w kraju. Obok producentów owoców i warzyw, gigantyczne straty liczą również plantatorzy chmielu. Szacuje się, że plony chmielu...
W rzeczywistości jednak areały upraw zarówno chmielu, jak i zboża, z którego powstaje słód, skupione są w kilku regionach kraju. Do największych rolniczych beneficjentów piwa należą: słynąca z upraw chmielu Lubelszczyzna (89,9 proc. powierzchni upraw tego surowca), Wielkopolska (8,4 proc.) oraz Dolny Śląsk, Pomorze i Kujawy, skąd pochodzą zbiory jęczmienia browarnego.

Ostatnie lata przyniosły wzrost zapotrzebowania największych krajowych producentów piwa na chmiel z lokalnych upraw. Obecnie Polska jest trzecim pod względem wielkości - po Niemczech i Czechach - producentem tego surowca w Unii Europejskiej.

Z najnowszych danych Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że w 2015 r. chmielowe plantacje w Polsce zajmowały obszar 1 444 ha. Zebrano z nich 2 240 t surowca, to jest o 9,6 proc. więcej niż w 2014 r.

cydr, piwo, alkohol, Cydr Lubelski, muzyka, koncert, promocja, reklama

Cydr chce zastąpić piwo. Przynajmniej na koncertach

Już nie tylko piwo towarzyszy młodym ludziom na festiwalach muzycznych. Najpopularniejszy polski cydr w ramach koncertów młodych polskich artystów będzie promował współczesny polski lifestyle. Muzyka stała się głównym...
Coraz większym zainteresowaniem piwowarów cieszą się odmiany aromatyczne chmielu, którego ubiegłoroczne zbiory - mimo że stanowiły tylko nieco ponad jedną trzecią (37 proc.) całkowitej produkcji tego surowca - były najwyższe od 6 lat.

Dwa składniki, setki smaków i aromatów

Aromat owoców, nuta korzenna, wytrawna goryczka albo lekka słodycz piwa - to wszystko zasługa naturalnych składników, z których zostało uwarzone. Zgrabnie żonglując dwoma z nich, słodem oraz chmielem, wytrawni browarnicy potrafią stworzyć całą paletę smaków i aromatów, które konsumpcję napoju z pianką zamieniają w degustację.

Portfolio  krajowych producentów piwa zawiera mnogość  rodzajów tego trunku. Wśród nich swój ulubiony znajdą zarówno fani "jasnego pełnego", czyli lagera, jak i wielbiciele mniej typowych smaków, których grono stale się powiększa, sprawiając, że piwne specjalności są obecnie najdynamiczniej rozwijającym się segmentem piwnego rynku. W ubiegłym roku urósł on o 15 proc. pod względem wartości i wolumenu w porównaniu z rokiem 2014.

targi piw, lublin, browar, piwowar domowy

30 browarów na Targach Piw Rzemieślniczych

Na organizowane po raz pierwszy Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych przyjechało 30 browarów z całego kraju. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych przygotowało cykl wykładów na temat piwa: „Jak uwarzyć swoje pierwsze...
- Kierunek rozwoju branży browarniczej wyznaczają obecnie gusta konsumentów. Piwowarzy nieustannie trzymają rękę na pulsie - śledzą wybory piwoszy. Zainteresowanie piwami specjalnymi - rzemieślniczymi, regionalnymi, smakowymi, to trend, który przekłada się na decyzje browarników w kwestii wyboru surowców. Branża coraz chętniej sięga po surowce wytwarzane lokalnie, nawiązując współpracę z regionalnymi producentami chmielu, zbóż i innych składników potrzebnych do warzenia piwa - mówi Danuta Gut, dyrektor biura zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie.

- Mamy nadzieję, że na tej współpracy zyskają nie tylko konsumenci, ale przede wszystkim polskie rolnictwo - dodaje Gut.

W 2014 r. w całym łańcuchu dostaw – począwszy od dostawców surowców rolnych, sprzętu i urządzeń, opakowań, po firmy zajmujące się transportem, reklamą, handel i branżę HoReCa - polski sektor piwowarski wygenerował 205 tysięcy miejsc pracy - najwięcej u dostawców surowców i usług (79 556), w gastronomii (63 704) i sprzedaży detalicznej (46 337).

Całkowite wpływy budżetu państwa związane z produkcją i sprzedażą piwa wyniosły 9,9 mld zł.

Poleć
Udostępnij