Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 16 pasujących wyników.
Uwarzone po polsku. Branża stawia na krajowe surowce
Producenci piwa zrzeszeni w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego-Browary Polskie szacują, że rocznie wykorzystują ponad 200 tys. ton surowców pochodzących od lokalnych...
więcejRolnictwo zyskuje dzięki współpracy z branżą piwowarską
Dwa surowce, dzięki którym pracę ma ponad 40 tysięcy osób - tak w dużym skrócie można przedstawić wpływ branży piwowarskiej na sektor rolny w Polsce. Tylko dzięki uprawie...
więcejPolski rzepak jest poszukiwany na europejskim rynku
Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych zorganizowało jak co roku "Rzepakowe Pola", czyli spotkania na demonstracyjnych polach rzepaku. 11 czerwca takie spotkanie...
więcejInnvigo rozpoczyna ważne badania
Firma Innvigo poinformowała o rozpoczęciu zakrojonych na szeroką skalę badań nad gatunkami toksynotwórczymi grzybów w jęczmieniu browarnym. Celem badań jest oznaczenie sprawców...
więcejCo jest ważne w integrowanej produkcji jęczmienia browarnego?
W ostatnim czasie uprawa jęczmienia browarnego cieszy się dużym zainteresowaniem wśród rolników m.in. ze względu na wysokie ceny nawozów azotowych. W tym kierunku produkcji...
więcejUprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 2
Duży wpływ na jakość i wielkość plonu jęczmienia ma nawożenie fosforem, potasem, magnezem a przede wszystkim azotem. Wysokość dawek NPK i Mg zalecanych pod jęczmień zależy głównie od...
więcejUprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 1
Agrotechnika jęczmienia na cele pastewne i spożywcze jest podobna, nieco inaczej należy uprawiać jęczmień browarny. Problem tkwi w zawartości białka w ziarnie, która powinna być niska z...
więcejNajlepiej plonujące odmiany browarne jęczmienia jarego w 2018 roku
Najważniejszą cechą odmianą browarnych jęczmienia jest wartość browarna, a tuż za nią potencjał plonowania. Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej odmiany browarnej...
więcejJęczmień browarny daje radę
Esma to najlepiej plonująca odmiana jarego jęczmienia browarnego na przeciętnym poziomie agrotechniki w badaniach PDO w 2017 r. Na wysokim poziomie agrotechniki najlepiej wypadła odmiana Bente. Na...
więcejPierwsze siewy jęczmienia browarnego
Ostatnie dni marca przyniosły ocieplenie i poprawę pogody, dzięki temu rolnicy mogli zacząć przygotowywać pola pod siewy. W gospodarstwie Pawła Bisa w Kasiłanie pod Chełmem 28 marca posiano...
więcej13 nowych odmian zbóż jarych
Komisja ds. Rejestracji Odmian Roślin Zbożowych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 8 odmian jęczmienia jarego, 3 owsa zwyczajnego i 2 pszenicy zwyczajnej. Wśród jęczmienia...
więcejNa co zwracać uwagę przy uprawie jęczmienia jarego browarnego?
Wymagania jęczmienia jarego są różne w zależności od jego przeznaczenia. Jęczmień browarny ma większe wymagania glebowe i przedplonowe, niż jęczmień paszowy. Najwyższe plony jęczmienia jarego...
więcejŻywe szkodniki w jęczmieniu z Ukrainy. Zakaz objął 46 ton
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) poinformowała w poniedziałek (6 maja) o kolejnych zakazach dotyczących partii zboża importowanego zza naszej wschodniej...
więcejPolska trzecim producentem piwa w UE. Mamy ponad 200 browarów
Z roku na rok w Polsce wzrasta spożycie piwa, a to stymuluje rozwój całej branży, która jest nierozerwalnie związana z rolnictwem. Szacuje się, że wartość sektora piwowarskiego dla...
więcejSłodowni coraz mniej, a jęczmienia browarnego i tak brakuje
Z jednej strony w Polsce jest za mało słodowni, które kiedyś masowo zamykano, zaś z drugiej te istniejące narzekają na brak surowca, czyli jęczmienia browarnego. Na temat udziału przemysłu...
więcejJesteśmy trzecim producentem piwa w UE. Pijemy też sporo
Polska jest trzecim co do wielkości producentem piwa, przynosząc budżetowi dochody na poziomie 3,6 mld zł rocznie. Większość surowców potrzebnych do wytworzenia piwa pochodzi z rodzimych...
więcej