Lubelszczyzna chmielem stoi
Chmiel krasnostawski został zarejestrowany na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. To już 153. wpis z województwa lubelskiego, które jest pod tym względem trzecie w kraju.
Lubelszczyzna jest chmielowym zagłębiem na mapie Polski. Jak podaje tamtejszy urząd marszałkowski, na powierzchni 1,5 tys. hektarów plantatorzy produkują ok. 2,3 tys. ton chmielu rocznie, czyli 87 proc. krajowych zbiorów.
Plantatorzy chmielu liczą rekordowe straty. Wszystko przez suszę
Chmiel krasnostawski trafił na Listę Produktów Tradycyjnych. "Dlaczego krasnostawski? Ponieważ właśnie okolice Krasnegostawu znane są z wysoce sprzyjających warunków klimatycznych pod uprawę chmielu, która - co ważne - jest prowadzona metodami tradycyjnymi, a więc bez stosowania dużych ilości oprysków i nawozów. Tutaj też, w szkole rolniczej w Krasnymstawie w latach 20. XX w., otwarto pierwszą w kraju klasę kształcącą chmielarzy" - informują urzędnicy marszałka.
Chmiel krasnostawski to roślina pnąca z rodziny konopiowatych. Ma pędy wijące się na wysokość 4-6 metrów. Chmiel wykorzystuje się nie tylko do produkcji piwa, ale także leków, kosmetyków i likierów.
Dużo mniej znane są jego właściwości kulinarne (przede wszystkim młode pędy), lecznicze (napar z chmielu zwyczajnego może pozytywnie wpływać na nadpobudliwość, a także wspomagać zasypianie), a także kosmetyczne (stosowany do opóźnienia procesu starzenia się skóry).