Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 16 pasujących wyników.
Jałówki od narodzin do pierwszego wycielenia
Hodowcy bydła mlecznego i producenci mleka wzięli udział już w piątej edycji Alta Dairy School, która 3-4 listopada odbyła się w Ślesinie w woj. wielkopolskim. Tematem tegorocznej konferencji...
więcejAkademia "Hoduj z Głową Świnie" – siara jako źródło białka
Siara to wydzielina powstającą w gruczołach mlekowych lochy jeszcze podczas ciąży. Dla prosiąt stanowi przede wszystkim źródło białka bogate w przeciwciała i aminokwasy. Siara to wydzielina...
więcejSiara buduje odporność i dostarcza energii
Pobranie 70 g pełnowartościowej siary na jeden kg masy ciała prosięcia w pełni zabezpiecza go pod względem immunologicznym. Jednak dla zaspokojenia odpowiedniej ilość energii w pierwszym dniu życia...
więcejMioty liczące kilkanaście prosiąt. Co za dużo to niezdrowo?
Lochy są coraz bardziej plenne. Nikogo nie dziwią już sytuacje, w których maciory rodzą mioty liczące 16-20 prosiąt. Czy taka sytuacja jest jednak zawsze pożądana? Okazuj się, że odsetek...
więcejMleczne lochy to dobre matki. Porady z warsztatów trzodowych
O tym, że maciora po porodzie musi produkować odpowiednio dużą ilość mleka, przekonywali doradcy z firmy De Heus podczas V warsztatów trzodowych, które 8 i 9 września odbyły się w...
więcejWysokowydajne pierwiastki. Jak możemy je wyprodukować?
Cielęta. To od nich wszystko się zaczyna. Należy im zapewnić optymalną ilość wysokiej jakości siary, najlepiej cztery litry po urodzeniu, a następnie mleko bądź wysokiej jakości preparat...
więcejJeżeli ruszy sprzedaż zapasów mleka i masła, ceny dramatycznie spadną
Sytuacja polskich producentów i przetwórców mleka ulega systematycznej poprawie, ale na powrót do tego, co było przed kryzysem, jeszcze daleka droga - mówiono 2...
więcejJakość siary jest zmienna. Hodowcy powinni ją badać
Cielęta prawidłowo odpojone siarą nie chorują, mają wysokie przyrosty i w efekcie w przyszłości produkują więcej mleka. Należy jednak pamiętać, że krowy w tym samym stadzie mogą produkować siarę o...
więcejCielęta wymagają opieki i dobrych warunków
Odpajanie siarą, dobrostan środowiskowy, profilaktyka oraz świadomość pracowników fermy. To główne czynniki wpływające na wzrost i rozwój cieląt, czyli główny temat...
więcejKrowy zasuszone muszą przebywać w dobrych warunkach
Choroby metaboliczne krów mlecznych w pierwszym okresie laktacji mają swoje przyczyny zazwyczaj w złym zarządzaniu grupą mlecznic zasuszonych. Te często są zostawione przez hodowców...
więcejKontrola odporności biernej cieląt
Choroby cieląt negatywnie wpływają na ich rozwój i późniejszą produkcyjność. Zwierzęta leczone dwukrotnie w okresie odchowu mają o 5 proc. mniejsze prawdopodobieństwo dożycia pierwszej...
więcejSiara - samo zdrowie dla cieląt
Cielęta rodzą się bez odporności. Nabywają ją dopiero z siarą, którą powinny dostać do godziny po urodzeniu. Siara podawana cielętom powinna pochodzić od zdrowej krowy, która...
więcejPasteryzacja siary - dobry sposób na bakterie
Pasteryzacja siary nie tylko zabija groźne bakterie i patogeny, ale również zwiększa wchłanianie immunoglobulin. Podanie cielętom dobrej jakości siary wzmacnia ich odporność. Pasteryzacja...
więcejSiara musi być czysta
Hodowcy bydła mlecznego, podając cielętom siarę coraz częściej badają jej jakość, a konkretnie ilość przeciwciał siaromierzem zapominając o tym, że powinna być ona również wolna od bakterii....
więcejKonferencja pt. „Najważniejsze aspekty wpływające na sukces chowu i hodowli bydła mlecznego"...
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie zaprasza 12 grudnia 2022 roku do udziału w konferencji pt. „Najważniejsze aspekty wpływające na sukces chowu i hodowli bydła...
więcejWebinar pt. “Zoom na chów i hodowlę” 2021
Polmass S.A. zaprasza 9 lutego 2021 roku na webinar pt. “Zoom na chów i hodowlę”. Webinar poprowadzą: prof. Paweł Górka oraz lek. wet. Tomasz Jankowiak. Tym razem na...
więcej