Krowy zasuszone muszą przebywać w dobrych warunkach
Choroby metaboliczne krów mlecznych w pierwszym okresie laktacji mają swoje przyczyny zazwyczaj w złym zarządzaniu grupą mlecznic zasuszonych. Te często są zostawione przez hodowców bez należytej opieki.
- Jeżeli hodowcy obserwują upadki cieląt to znaczy, że popełnili sporo błędów zarówno w całym okresie zasuszenia, ale przede wszystkich w ciągu ostatnich trzech tygodni przed wycieleniem. Należą do nich zły dobrostan krów na porodówce który wpływa na stres i osłabia układ odpornościowy - tłumaczy lekarz weterynarii, specjalista do spraw żywienia Robert B. Corbett ze Stanów Zjednoczonych.
Dobrostan krów zasuszonych powinien obejmować przede wszystkim doskonałe warunki środowiskowe. Zwierzęta w okresie bezpośrednio poprzedzającym wycielenie nie mogą przebywać w zatłoczonych pomieszczeniach.
- Ciasne kojce oznaczają niższe pobranie suchej masy paszy oraz duży stres związany z rywalizacją o dostęp do stołu paszowego, ale także w poszukiwaniu miejsca do leżenia. Stres znacznie podnosi poziom kortyzolu we krwi, który wpływa na obniżenie mobilizacji układu odpornościowego. To z kolei powoduje słabą odpowiedź organizmu na szczepienia oraz produkcję przez te krowy siary niższej jakości - podkreśla Robert B. Corbett.
Układ odpornościowy nie działa prawidłowo również wtedy, kiedy dawka pokarmowa jest źle zbilansowana. W czasie ostatnich trzech tygodni przed wycieleniem powinna ona mieć odpowiednio wysoki poziom wapnia i magnezu oraz niski potasu, a także zawierać łatwostrawne białko i energię.
Książki warte polecenia: "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia