Krowy zasuszone muszą przebywać w dobrych warunkach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-11-2016,11:40 Aktualizacja: 16-11-2016,14:39
A A A

Choroby metaboliczne krów mlecznych w pierwszym okresie laktacji mają swoje przyczyny zazwyczaj w złym zarządzaniu grupą mlecznic zasuszonych. Te często są zostawione przez hodowców bez należytej opieki.

- Jeżeli hodowcy obserwują upadki cieląt to znaczy, że popełnili sporo błędów zarówno w całym okresie zasuszenia, ale przede wszystkich w ciągu ostatnich trzech tygodni przed wycieleniem. Należą do nich zły dobrostan krów na porodówce który wpływa na stres i osłabia układ odpornościowy - tłumaczy lekarz weterynarii, specjalista do spraw żywienia Robert B. Corbett ze Stanów Zjednoczonych.

Dobrostan krów zasuszonych powinien obejmować przede wszystkim doskonałe warunki środowiskowe. Zwierzęta w okresie bezpośrednio poprzedzającym wycielenie nie mogą przebywać w zatłoczonych pomieszczeniach.

- Ciasne kojce oznaczają niższe pobranie suchej masy paszy oraz duży stres związany z rywalizacją o dostęp do stołu paszowego, ale także w poszukiwaniu miejsca do leżenia. Stres znacznie podnosi poziom kortyzolu we krwi, który wpływa na obniżenie mobilizacji układu odpornościowego. To z kolei powoduje słabą odpowiedź organizmu na szczepienia oraz produkcję przez te krowy siary niższej jakości - podkreśla Robert B. Corbett.

Układ odpornościowy nie działa prawidłowo również wtedy, kiedy dawka pokarmowa jest źle zbilansowana. W czasie ostatnich trzech tygodni przed wycieleniem powinna ona mieć odpowiednio wysoki poziom wapnia i magnezu oraz niski potasu, a także zawierać łatwostrawne białko i energię.

Książki warte polecenia:  "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA