Siara buduje odporność i dostarcza energii
Pobranie 70 g pełnowartościowej siary na jeden kg masy ciała prosięcia w pełni zabezpiecza go pod względem immunologicznym. Jednak dla zaspokojenia odpowiedniej ilość energii w pierwszym dniu życia powinien on wypić przynajmniej 160 g siary na kg masy ciała.
Odpowiednie zarządzanie siarą ma kluczowe znaczenie zwłaszcza przy bardzo licznych miotach. Duża liczba urodzonych prosiąt przy stałej produkcji siary powoduje, że kolejne noworodki mają mniejsze szanse oraz możliwości pobrania odpowiedniej dawki siary.
Wpływ temperatury powietrza na zdrowie prosiąt
Według przeprowadzonych badań wynika, że przy takiej samej mleczności loch młode pochodzące z miotów o wielkości do 12 prosiąt wypijały po 271 g siary na sztukę. W miotach od 12 do 17 prosiąt wypijały one po 222 g siary na sztukę, a gdy ich liczba przekraczała 17 sztuk przypadało tylko po 190 g siary na prosię.
W przypadku gdy liczba prosiąt jest większa od liczby czynnych sutków należy podzielić młode na dwie grupy i dosadzać je do matki trzykrotnie co godzinę na zmianę. Prosięta oddzielone w danym czasie od lochy powinny być umieszczone w strefie, gdzie panuje temperatura nawet do 39 ºC. Każde młode powinno mieć dostęp do siary w ciągu 20 minut po urodzeniu.
Więcej informacji na temat odchowu prosiąt będzie można znaleźć w Hoduj z Głową Świnie nr 1/2016.ZAPRENUMERUJ