Akademia "Hoduj z Głową Świnie" – siara jako źródło białka
Siara to wydzielina powstającą w gruczołach mlekowych lochy jeszcze podczas ciąży. Dla prosiąt stanowi przede wszystkim źródło białka bogate w przeciwciała i aminokwasy.
Siara to wydzielina powstającą w gruczołach mlekowych lochy jeszcze podczas ciąży. Jest produkowana przez 4-7 dni po porodzie.
Akademia "Hoduj z Głową Świnie" - poród u macior
Skład chemiczny i właściwości siary podlegają zmianom, szczególnie podczas pierwszej doby po wyproszeniu. W porównaniu z mlekiem zawiera ona znacznie więcej suchej masy, białka i biologicznie aktywnych składników, szczególnie białek serwatkowych i immunoglobulin.
Siara dla prosiąt stanowi przede wszystkim źródło białka bogate w takie aminokwasy, jak glicyna, alanina, seryna, cystyna, tyrozyna i kwas asparaginowy. Jest za to uboga, również w przypadku mleka, w aminokwasy egzogenne, tj. tryptofan, metioninę i cystynę.
Ponad połowę białka pierwszych porcji siary stanowią globuliny, szczególnie przeciwciała odpornościowe.
Immunoglobuliny klasy G charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwzapalną. Przeciwciała IgA są głównym białkiem odpornościowym przewodu pokarmowego. Trzecim rodzajem immunoglobulin w siarze są IgM, które wzmacniają odporność całego organizmu.
Poziom przeciwciał w siarze szybko spada. Stwierdzono, że po 5 godzinach od rozpoczęcia porodu ich zawartość maleje o połowę w stosunku do początkowej, zaś po 12 godzinach jest ich już tylko 25%.
Uniwersytet Agri Plus poświęcony chorobom świń
Immunoglobuliny są absorbowane przez prosięta maksymalnie do 48 godzin po urodzeniu.
Koncentracja przeciwciał w siarze loszek (pierworódek), jak wykazano w wielu badaniach, jest dużo mniejsza niż u loch w kolejnych laktacjach.
Poza podstawowymi grupami białek, w siarze i w mleku występują także te o charakterze funkcjonalnym. Zalicza się do nich laktoferynę, lizozym, transferyny oraz białko wiążące witaminę B12. Wszystkie one odgrywają istotną rolę w ochronie prosiąt przed infekcjami.
Więcej informacji na temat jakości i znaczenia siary produkowanej przez maciory znajdziesz w artykule "Natłuszczanie pasz a jakość siary i mleka loch" prof. dra hab. Tadeusza Barowicza z Instytutu Zootechniki − PIB w Krakowie.
Artykuł został opublikowany w magazynie "Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2023. ZAPRENUMERUJ