Siara - samo zdrowie dla cieląt
Cielęta rodzą się bez odporności. Nabywają ją dopiero z siarą, którą powinny dostać do godziny po urodzeniu.
Siara podawana cielętom powinna pochodzić od zdrowej krowy, która przynajmniej dwa tygodnie przed wycieleniem żywiona była dawką przejściową. W pierwszej dobie życia zaleca się podanie przynajmniej 4 litrów siary, która zawiera 50 g immunoglobulin (Ig) w jednym litrze i ma gęstość 1,060 mg/ml.
Pasteryzacja siary - dobry sposób na bakterie
-Dobra siara to taka, która oprócz właściwej gęstości i dużej zawartości ciał odpornościowych posiada poniżej 100 tys. bakterii w 1 ml. Ten parametr w wielu przypadkach jest pomijany przez hodowców, a odpowiada on za wchłanianie Ig – podczas konferencji na Podlasiu tłumaczył prof. dr hab. Włodzimierz Nowak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zwrócił on również uwagę, że pierwsze podanie siary powinno nastąpić najpóźniej do dwóch godzin po porodzie, a najlepiej jak cielę dostanie ją w pierwszej godzinie swojego życia. Podkreślił także, że pobranie siary ma większy wpływ na przyszłą wydajność mleczną niż postęp genetyczny.
-Wyniki badań wykazały, że wydajność w pierwszej laktacji jest skorelowana pozytywnie ze spożyciem siary w pierwszej dobie oraz z tempem wzrostu w okresie żywienia paszami płynnymi – podkreślił prof. dr hab. Włodzimierz Nowak.
Więcej informacji na temat odchowu cieląt będzie można przeczytać w Hoduj z Głową Bydło nr 1/2016. ZAPRENUMERUJ