Pasteryzacja siary - dobry sposób na bakterie
Pasteryzacja siary nie tylko zabija groźne bakterie i patogeny, ale również zwiększa wchłanianie immunoglobulin.
Podanie cielętom dobrej jakości siary wzmacnia ich odporność. Pasteryzacja siary może dodatkowo poprawić wyniki ich odchowu. Dzięki niej nie tylko giną bakterie i patogeny, takie jak E. coli czy rotawirusy, ale również zwiększa się o 5-8 proc. efektywność wchłaniania immunoglobulin.
Właściwie przeprowadzona pasteryzacja powinna odbyć się w łaźni wodnej w temp. 60 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Siara musi być czysta
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że właściwie wykonana pasteryzacja niszczy również bakterię powodującą chorobę Johnego, czyli paratuberkulozę.
Należy jednak pamiętać, że pasteryzacja nie sterylizuje siary, czyli nie niszczy wszystkich bakterii i metabolitów przez nie wytworzonych. Proces ten uszkadza również leukocyty, które biorą udział w budowaniu odporności u cieląt.