Pasteryzacja siary - dobry sposób na bakterie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-04-2015,14:35 Aktualizacja: 24-04-2015,22:10
A A A

Pasteryzacja siary nie tylko zabija groźne bakterie i patogeny, ale również zwiększa wchłanianie immunoglobulin.

Podanie cielętom dobrej jakości siary wzmacnia ich odporność. Pasteryzacja siary może dodatkowo poprawić wyniki ich odchowu. Dzięki niej nie tylko giną bakterie i patogeny, takie jak E. coli czy rotawirusy, ale również zwiększa się o 5-8 proc. efektywność wchłaniania immunoglobulin.

Właściwie przeprowadzona pasteryzacja powinna odbyć się w łaźni wodnej w temp. 60 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Siara musi być czysta

Hodowcy bydła mlecznego, podając cielętom siarę coraz częściej badają jej jakość, a konkretnie ilość przeciwciał siaromierzem zapominając o tym, że powinna być ona również wolna od bakterii. Czystość mikrobiologiczna siary jest niezwykle...

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że właściwie wykonana pasteryzacja niszczy również bakterię powodującą chorobę Johnego, czyli paratuberkulozę.

Należy jednak pamiętać, że pasteryzacja nie sterylizuje siary, czyli nie niszczy wszystkich bakterii i metabolitów przez nie wytworzonych. Proces ten uszkadza również leukocyty, które biorą udział w budowaniu odporności u cieląt.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA