Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Jagnięcina nie pojechała do Włoch. Trafiła do polskich konsumentów
Przez pandemię jagnięta w tegorocznym skupie sprzedano w kraju, choć tradycyjnie trafiały do Włoch – poinformował Jan Janczy, prezes Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w...
więcejBacowie dostaną dopłaty. W Małopolsce ruszy specjalna akcja
W Małopolsce zinwentaryzowano cenne przyrodniczo górskie polany i łąki, których bioróżnorodność i krajobraz mają być zachowane dzięki wypasowi owiec. Chętni bacowie otrzymają...
więcejNie będzie interwencyjnego skupu jagniąt. Hodowcy mogą dostać dopłaty
Nie będzie interwencyjnego skupu jagniąt z Podhala, czego domagali się hodowcy owiec po załamaniu się rynku eksportowego do Włoch. Owczarze będą mogli jednak liczyć na dopłaty do owiec, co ma...
więcejHodowcy owiec chcą interwencyjnego skupu jagniąt
W związku z załamaniem skupu jagniąt na rynek włoski, hodowcy owiec z Podhala wystąpili do ministra rolnictwa o interwencyjny skup w kraju. Jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnych stołach...
więcejTysiące jagniąt zostało w kraju. Co z nimi zrobić?
Skup interwencyjny jagniąt z przekazaniem ich do gospodarstw cierpiących z powodu afrykańskiego pomoru świń - to jedna z propozycji Małopolskiej Izby Rolniczej w sprawie pomocy hodowcom owiec. Wielu...
więcejW Małopolsce ruszył skup jagniąt. Ceny poszły w górę
W tym roku włoscy odbiorcy jagnięciny zapłacą średnio o 30 groszy więcej za kilogram żywca niż w 2013 roku. - poinformował prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu. W poniedziałek na...
więcejSezon pasterski opóźniony. Oscypki będą dopiero w maju
W sanktuarium Matki Boskiej Ludźmierskiej na Podhalu spotkali się bacowie, juhasi, hodowcy owiec i rolnicy, którzy modlili się o szczęśliwy sezon pasterski. Z uwagi na przedłużającą się zimę,...
więcej"Terenówki" rozjeździły pola rolników
Na Podhalu zawrzało po tym, jak rozeszła się wiadomość, że uczestnicy imprezy off-roadowej zniszczyli podczas przejazdów samochodami terenowymi pola i łąki miejscowych gospodarzy. Opisujący...
więcejMałopolski Festiwal Smaku w Nowym Targu. Warto tam być
Grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, ziemniaki i sery - to tylko niektóre produkty popularne w kuchni Podhala, które będą składnikami dań przyrządzanych podczas...
więcejTych smakołyków zazdrości cała Polska
Kiełbasa wiejska z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kukiełka podegrodzka czy jodłownicki kołacz z serem - to tylko kilka małopolskich przysmaków wpisanych na...
więcejZakopane: przyszli bacowie kończą kurs przygotowujący do pracy na halach
33 baców i 25 juhasów kończy kurs przygotowujący do pracy na podhalańskich halach. Po wakacjach uczniów czeka jeszcze egzamin zawodowy. Ci, którzy go zdadzą, rozpoczną...
więcejPrzyszli bacowie i juhasi już się uczą
7 kwietnia ruszyły finansowane przez samorząd województwa małopolskiego kursy dla przyszłych baców i juhasów. Uroczysta inauguracja odbyła się w Zespole Szkół...
więcejMieszkańcy wielkich miast chcą być... bacami i juhasami
Bezpłatny kurs bacowski oraz kurs na czeladnika juhasa cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wśród kandydatów są m.in. pracownicy biurowców z wielkich miast - powiedział...
więcejRusza budowa drogi, na którą czekają kierowcy z całej Polski
Ponad 2 mld 105 mln zł będzie kosztowała budowa nowej zakopianki na górskim odcinku Lubień-Rabka stanowiącej fragment trasy S7. Symboliczną pierwszą łopatę na placu budowy wbił w piątek...
więcejZakopane zaprasza na Europejskie Targi Produktów Regionalnych
90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje w Zakopanem swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa...
więcejRedyk owiec w Bieszczadach dobiegł końca
W Bieszczadach i w Beskidzie Niskim dobiega końca trwający od kilku dni redyk owiec. - Większość zwierząt dotarła już do górskich bacówek - powiedział Stanisław Kutyna ze Związku...
więcejHodowcy ryb z Małopolski zacierają ręce
Karpie, pstrągi i jesiotry z gospodarstw hodowców ryb działających w okolicach Tatr idą przed wigilią jak... woda. Smakoszy nie odstraszają nawet wyższe niż przed rokiem ceny. Konsumenci...
więcejZachwyca wyglądem i smakiem. Najlepszy oscypek wybrany
Baca Dariusz Pluta z Łapsz Wyżnych wygrał tegoroczny konkurs na najlepszy oscypek zorganizowany w ramach odbywających się po raz szósty Europejskich Targów Produktów...
więcejHandel oscypkiem bez certyfikatu to przestępstwo
Z początkiem maja rozpoczął się sezon produkcji i sprzedaży oscypków. Na stoiskach w Zakopanem pojawiły się już pierwsze owcze sery. Inspekcja Handlowa przypomina, że wyrabianie i...
więcejPolskę zaleje mleko z zagranicy? Górale boją się o oscypki
Na Podhalu coraz głośniej mówi się o tym, że likwidacja systemu kwot mlecznych w Unii Europejskiej może mieć negatywne konsekwencje dla tamtejszych rolników. Górale obawiają się...
więcej