Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Targu. Warto tam być

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: UMWM, (zac) | redakcja@agropolska.pl
13-07-2018,9:30 Aktualizacja: 13-07-2018,8:49
A A A
Grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, ziemniaki i sery - to tylko niektóre produkty popularne w kuchni Podhala, które będą składnikami dań przyrządzanych podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w niedzielę, 15 lipca, na rynku w Nowym Targu. Warto się wybrać, bo oprócz niezapomnianych przysmaków, na wszystkich gości czeka sporo rodzinnych atrakcji i konkursów.

Kiszona kapusta to dla górali podstawa - nie tylko kiedyś, ale też dzisiaj. Nie może zatem zabraknąć na festiwalu tradycyjnej kwaśnicy, którą podczas pokazu gotowania przygotuje znany kucharz, Andrzej Polan.

oscypek

Ponad 200 małopolskich specjałów na liście produktów tradycyjnych

203 specjały kulinarne pochodzące z Małopolski znalazły się dotychczas na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa. Województwo to jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych...
Kwaśnica będzie podana w towarzystwie pieczeni z jagnięciny podhalańskiej i ziemniaków tłuczonych ze śliwkami. To jedno z tradycyjnych połączeń smakowych z wykorzystaniem ziemniaków - kolejnego produktu popularnego w rejonie Podhala.

Ziemniaki łączono prawie z wszystkimi potrawami i produktami. Jadano utuczone lub w całości, często nie obierano ich ze skóry. Niezwykłego smaku tłuczonych ziemniaków w łupinie ze śliwkami będzie można spróbować podczas degustacji, która zakończy pokaz gotowania.

Ugotowane ziemniaki, obok zsiadłego mleka, drożdży, cebuli i przypraw będą też składnikiem ciasta, z którego podczas festiwalu powstaną placki z blachy. Miękkie, aromatyczne placki będą zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi.

Warto dodać, że bryndza podhalańska była pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej. To miękki, podpuszczkowy ser o pikantnym i słonym smaku. Do dzisiaj jest wytwarzany na Podhalu z mleka owczego lub z dodatkiem mleka od krowy polskiej czerwonej (można dodać nawet 40 proc.). Tajemnica charakterystycznego, lekko ostrego smaku sera kryje się w… roślinach, które zjadają pasące się owcy - sporo tu charakterystycznych dla tego regionu ziół.

wypas owiec, owce, małopolska, podhale, Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego

Bacowie dostaną dopłaty. W Małopolsce ruszy specjalna akcja

W Małopolsce zinwentaryzowano cenne przyrodniczo górskie polany i łąki, których bioróżnorodność i krajobraz mają być zachowane dzięki wypasowi owiec. Chętni bacowie otrzymają dopłaty za wypas na wyznaczonych terenach. Akcja...
Bryndza będzie także bohaterką pokazu kulinarnego Dominiki Wójciak - zwyciężczyni znanego programu kulinarnego. Inspiracją na lekką i szybką potrawę będzie przepis na pomidory faszerowane pęczakiem i bryndzą z kremem z pieczonej papryki.

Znana blogerka kulinarna zaprosi też do gotowania miłośników jarskich smaków. W czasie autorskich warsztatów będzie można spróbować swoich sił w przygotowaniu smalczyku z fasoli Jaś z Doliny Dunajca z pieczonym jabłkiem i skwarkami z kaszy gryczanej czy jarzynowych makaronów (marchewkowego na ciepło z pesto z pietruszki i cukiniowego - na zimno z miętą i twarogiem).

Podczas festiwalu będzie można spróbować też potrawy z innym regionalnym serem gazdowskim - gołką. Jest on w całości wytwarzany z mleka krowiego, dzięki czemu ma delikatny smak. Dlatego zostanie on skomponowany z powidłami ze śliwek, smażonym jabłkiem łąckim, z odrobiną czarnego pieprzu i kminku, a następnie podany na chrupiącej kromce chleba jurajskiego.

Śląsk wygrywa na Podhalu

VII Podhalańska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Ludźmierzu (woj. małopolskie) już za nami. W sobotę i niedzielę (7-8 lipca) na Podhale przyjechali hodowcy nie tylko z Małopolski, ale również między innymi z województwa śląskiego. Dużym...
Każdy, kto chciałby na dłużej zatrzymać przyjemność ze smakowania małopolskich specjałów, powinien odwiedzić festiwalowe stoiska, gdzie będą czekać produkty tradycyjne i regionalne firmowe znakiem "made in Małopolska". Potem, już we własnej kuchni, będzie można próbować swoich sił w przygotowaniu dań prezentowanych na festiwalu lub tworzyć zupełnie autorskie potrawy.

Oprócz uczty dla podniebienia, na festiwalu czekają także dodatkowe atrakcje, wśród których znajdują się m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty, w którym swoich faworytów będzie wybierać nie tylko jury, ale także wszyscy goście festiwalu.

Inspirujące warsztaty dla dzieci i dorosłych poprowadzi także koło gospodyń wiejskich. Ponadto każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif- budce oraz wziąć udział w zabawach, w których będzie można wygrać małopolskie upominki.

Poleć
Udostępnij