Zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepszy oscypek wybrany
Baca Dariusz Pluta z Łapsz Wyżnych wygrał tegoroczny konkurs na najlepszy oscypek zorganizowany w ramach odbywających się po raz szósty Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
Zwycięski oscypek znacząco wyróżnił się pod względem walorów smakowych, zapachowych i wizualnych - oceniło jury.
W konkursie wzięło udział dziesięciu baców z terenu całego Podhala.
"Po wnikliwej ocenie nie mieliśmy wątpliwości, który z serów jest najlepszy. Braliśmy pod uwagę wygląd oscypka, zapach i przede wszystkim walory smakowe" - powiedział PAP Life przewodniczący jury Krzysztof Król-Łęgowski.
Handel oscypkiem bez certyfikatu to przestępstwo
"To produkt, który należy zaliczyć do najzdrowszych serów, bo jest z mleka owczego, pochodzącego od owiec wypasanych w górskich m.in. na terenach chronionych w parkach narodowych. Specjaliści wskazują, że owca to jedno z najszlachetniejszych zwierząt hodowlanych, mówi o tym nawet Stary Testament i najdawniejsze tradycje naszej cywilizacji" - mówił starosta.
Oscypki oceniała komisja złożona z przedstawicieli Związku Hodowców Owiec, Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa, Sanepidu, Inspekcji Weterynarii, Agencji Rynku Rolnego oraz wicemarszałek woj. małopolskiego Wojciech Kozak.
Szóste Europejskie Targi Produktów Regionalnych były bardzo udane. W imprezie wzięło udział ponad 250 wystawców, którzy zaprezentowali ponad 300 produktów regionalnych z całej Europy od Hiszpanii po Rumunię i od Norwegii po Italię.
Targi odwiedzało 15 tys. ludzi dziennie.