Tych smakołyków zazdrości cała Polska
Lista produktów tradycyjnych coraz dłuższa. Przybył kolejny przysmak
Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Nie byłoby jednak tego, gdyby nie produkty regionalne i tradycyjne, z których słynie nasze województwo. Któż nie próbował bryndzy podhalańskiej, wędzonego oscypka czy chrupiącego krakowskiego obwarzanka?
Nie tylko mieszkańcy, ale również turyści są nimi zachwyceni. A jak smakuje kukiełka podegrodzka, gomółka kowalowska, buchta bolęcińska czy susorki iwkowskie? Mimo iż ich nazwy brzmią dla wielu tajemniczo, jedno jest pewne - ich smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. To prawdziwe małopolskie rarytasy uwzględnione na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.
Jagodzianki i rybny pasztet na ministerialnej liście przysmaków
Warto dodać, że pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była właśnie pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska.
Oto 12 produktów regionalnych z Małopolski:
• Suska sechlońska
• Bryndza podhalańska
• Chleb prądnicki
• Piękny jaś z Doliny Dunajca
• Jabłka łąckie
• Karp zatorski
• Kiełbasa lisiecka
• Obwarzanek krakowski
• Oscypek
• Redykołka
• Jagnięcina podhalańska
• Kiełbasa piaszczańska
Małopolska jako pierwszy region w Polsce postawiła na promocję województwa poprzez produkty regionalne oraz szerzenie dziedzictwa kulinarnego. Od 14 lat realizowany jest Małopolski Smak - projekt skupiający działania związane z rozpowszechnianiem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych.
W ramach projektu corocznie organizowany jest cykl imprez plenerowych - Małopolski Festiwal Smaku - polegających na degustacji i prezentacji lokalnych smakołyków.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś