Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Praktycznie o IP
Dr inż. Alicja Siuda z Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. była gościem na wykładzie z Integrowanej Produkcji (IP) dla studentów kierunku Rolnictwo na Wydziale Rolnictwa i Ekologii SGGW w...
więcejWRiE SGGW będzie współpracował ze spółką Centrum Jakości AgroEko
Wydział Rolnictwa i Ekologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podpisał porozumienie o współpracy ze spółką Centrum Jakości AgroEko z Warszawy. Sygnatariuszami...
więcejCo jest ważne w integrowanej produkcji żyta?
Producenci żyta doczekali się zatwierdzenia metodyki integrowanej produkcji tego gatunku. Ci, którzy chcą je uprawiać w ekoschemacie integrowana produkcja roślin muszą się spieszyć, bo zamiar...
więcejCo jest ważne w integrowanej produkcji prosa?
Proso jest uprawiane głównie w małych gospodarstwach. Nie wymaga dużych nakładów na nawożenie i ochronę chemiczną. Opłacalność produkcji prosa można zwiększyć poprzez przystąpienie do...
więcejNa co zwracać uwagę w integrowanej produkcji kukurydzy?
Część producentów kukurydzy rozważa przystąpienie w najbliższym sezonie do ekoschematu integrowana produkcja. Należy zacząć od zapoznania się z jakimi wymaganiami się to wiąże....
więcejNa co zwracać uwagę w integrowanej produkcji pszenicy?
Coraz mniej czasu jest na podjęcie decyzji o przystąpieniu do ekoschematu integrowana produkcja pszenicy ozimej w następnym sezonie. Należy zacząć od zapoznania się z jakimi wymaganiami się to...
więcejCo jest ważne w integrowanej produkcji jęczmienia browarnego?
W ostatnim czasie uprawa jęczmienia browarnego cieszy się dużym zainteresowaniem wśród rolników m.in. ze względu na wysokie ceny nawozów azotowych. W tym kierunku produkcji...
więcejCo jest ważne w integrowanej produkcji ziemniaka?
Od 1 stycznia 2024 roku zaczyna obowiązywać nowa metodyka integrowanej produkcji ziemniaka. Powinni się z nią już zapoznać osoby, które prowadziły taką produkcję dotychczas lub chcą ją...
więcejNa co zwracać uwagę w integrowanej produkcji buraka?
W 2023 roku po raz pierwszy producenci buraka cukrowego mogli prowadzić produkcję zgodnie z zasadami integrowanej produkcji, bo została opracowana i zatwierdzona przez Głównego Inspektora...
więcejCzego dotyczy Integrowana Produkcja roślin?
Integrowana Produkcja (IP) jest to produkcja wysokiej jakości owoców, warzyw i innych płodów rolnych, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane...
więcejSzkolenie podstawowe pt. „Integrowana Produkcja – rośliny rolnicze” w Minikowie 2023
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza 7-9 marca 2023 roku na szkolenie podstawowe pt. „Integrowana Produkcja – rośliny rolnicze”, które...
więcejCo jest ważne w integrowanej produkcji soi?
Opłacalność produkcji soi można zwiększyć poprzez przystąpienie do ekoschematu integrowana produkcja. Wszystkie potrzebne informacje na temat jak prowadzić integrowaną produkcję soi można znaleźć w...
więcejIntegrowana Produkcja roślin 2023
W zeszłym roku gwałtownie wzrosło zainteresowanie wśród rolników prowadzeniem Integrowanej Produkcji roślin. Powód jest prozaiczny – wysokie dopłaty za realizację tego...
więcejNa co trzeba zwrócić uwagę w integrowanej produkcji rzepaku?
Producenci rolni zainteresowani przystąpieniem do integrowanej produkcji rzepaku ozimego powinni zapoznać się z wymaganiami jakie w niej obowiązują. Można je znaleźć w metodyce integrowanej...
więcejNie zwlekaj ze szkoleniem IP
Szacowane tegoroczne wysokie stawki dopłat do ekoschematu integrowana produkcja roślin spowodowały gwałtowany wzrost zainteresowania tym systemem produkcji. Dotychczas zainteresowanie integrowaną...
więcejIntegrowana produkcja roślin: jak było w 2022 roku?
Ekoschemat integrowana produkcja roślin spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem rolników, o czym świadczy duża liczba chętnych rolników do odbycia szkolenia podstawowego....
więcejO Integrowanej Produkcji praktycznie
"System Integrowanej Produkcji roślin" był tematem wykładu, który 3 kwietnia 2023 r. wygłosiła dr inż. Alicja Siuda ze spółki Centrum Jakości AgrEko dla studentów...
więcejPraktycy o IP na WRiE
Ambicją Wydziału Rolnictwa i Ekologii SGGW w Warszawie jest bycie blisko praktyki rolniczej. Gościem na wykładzie z Produkcji integrowanej 28 marca br. była Agnieszka Pachut, dyrektor Biura Centrum...
więcejIntegrowana produkcja roślin: z czym zaczynamy?
Zielony ład i wchodząca w jego skład strategia „od pola do stołu” zakłada promowanie integrowanej produkcji. Warto zatem sobie postawić pytanie: z jakiego poziomu startujemy? Okazuje...
więcejIntegrowana Produkcja Roślin: jaka skala?
Zainteresowanie rolników prowadzeniem Integrowanej Produkcji Roślin jest wciąż niewielkie. Wskazują na to dane Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa udostępnione na prośbę...
więcej