Integrowana Produkcja Roślin: jaka skala?
Zainteresowanie rolników prowadzeniem Integrowanej Produkcji Roślin jest wciąż niewielkie. Wskazują na to dane Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa udostępnione na prośbę portalowi agropolska.pl.
Wynika z nich, że w ostatnich 6 latach liczba wydanych certyfikatów zwiększyła się z niecałych 2,9 tys. szt. do prawie 3,9 tys. szt. (tabela 1). Powierzchnia upraw, na które udzielono certyfikacji ulegała zwiększeniu z 18,3 tys. ha do 22,1 tys. ha. Natomiast wielkość certyfikowanego plonu wzrosła z niecałych 600 tys. t do prawie 800 tys. t. Jednak na największą skalę Integrowana Produkcja była prowadzona w roku 2016, gdy wydano 4,2 tys. certyfikatów na prawie 25,8 tys. ha i na blisko 845 tys. t.
Tabela 1. Dane dotyczące Integrowanej Produkcji w latach 2013-2018
Certyfikacja |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
Liczba wydanych certyfikatów (szt.) |
2 898 |
3 178 |
3 137 |
4 207 |
3 628 |
3 876 |
Powierzchnia upraw, na które udzielono certyfikacji (ha) |
18 317 |
19 380 |
21 254 |
25 768 |
21 525 |
22 119 |
Wielkość certyfikowanego plonu (t) |
583 096 |
583 249 |
711 924 |
844 721 |
645 279 |
792 425 |
Źródło: PIORiN 2019
W roku 2018 najwięcej certyfikatów Integrowanej udzielono na produkcję owoców (ponad 3 tys. szt.) na ponad 20,4 tys. ha i ok. 735 tys. t (tabela 2). Dla upraw rolniczych przyznano prawie 0,6 tys. certyfikatów ma blisko 1,4 tys. ha i niecałe 12,5 tys. t. Na najmniejszą skalę prowadzono Integrowaną Produkcję warzyw.
Tabela 2. Certyfikacja IP w podziale na certyfikowane gatunki w 2018 r.
Rośliny |
Liczba wydanych certyfikatów |
Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha) |
Wielkość certyfikowanego plonu (t) |
Owoce |
3 083 |
20 383 |
735 487 |
Warzywa |
232 |
396 |
44 511 |
Uprawy rolnicze |
561 |
1 339 |
12 426 |
Źródło: PIORiN 2019
Wśród certyfikowanych owoców dominują jabłka, na które w roku 2018 r. wydano prawie 2,4 tys. certyfikatów (tabela 3). Obejmowały one 18 tys. ha i prawie 708 tys. t.
Tabela 3. Certyfikacja IP owoców w 2018 r.
Owoce |
Liczba wydanych certyfikatów (szt.) |
Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha) |
Wielkość certyfikowanego plonu (t) |
Jabłka |
2 387 |
18 005 |
707 860 |
Gruszki |
113 |
260 |
8 064 |
Porzeczki czarne i czerwone |
110 |
500 |
4 429 |
Maliny |
39 |
122 |
951 |
Śliwki |
43 |
58 |
949 |
Brzoskwinie i morele |
10 |
12 |
103 |
Agrest |
18 |
55 |
346 |
Borówki wysokie |
115 |
723 |
4 224 |
Wiśnie |
162 |
449 |
5 986 |
Truskawki |
55 |
143 |
2 110 |
Aronia |
16 |
30 |
285 |
Czereśnia |
15 |
26 |
180 |
Źródło: PIORiN 2019
Wśród warzyw pod względem liczby wydanych certyfikatów i powierzchni, na którą udzielono certyfikacji dominowała w ubiegłym roku marchew (tabela 4). Natomiast pod względem wielkości certyfikowanego plonu – pomidory pod osłonami.
Tabela 4. Certyfikacja IP warzyw w 2018 r.
Warzywa |
Liczba wydanych certyfikatów (szt.) |
Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha) |
Wielkość certyfikowanego plonu (t) |
Pomidory pod osłonami |
19 |
74 |
30 198 |
Pomidory gruntowe |
7 |
11 |
1 766 |
Buraki ćwikłowe |
30 |
16 |
473 |
Marchew |
84 |
145 |
6 001 |
Kapusta głowiasta |
12 |
11 |
286 |
Kalafior |
9 |
7 |
120 |
Cebula |
12 |
64 |
1 737 |
Papryka pod osłonami |
17 |
25 |
1 622 |
Sałata |
13 |
9 |
205 |
Ogórki gruntowe |
8 |
6 |
221 |
Ogórki pod osłonami |
7 |
4 |
1 468 |
Kapusta pekińska |
6 |
8 |
306 |
Szparagi |
2 |
10 |
56 |
Brokuł |
4 |
6 |
43 |
Czosnek |
2 |
2 |
10 |
Źródło: PIORiN 2019
Z roślin rolniczych najwięcej certyfikatów wydano dla pszenicy (tabela 5). Także powierzchnia uprawy pszenicy była największa pod względem udzielonej certyfikacji. Natomiast pod względem plonu najwięcej certyfikowano ziemniaków.
Tabela 5. Certyfikacja IP roślin rolniczych w 2018 r.
Rośliny rolnicze |
Liczba wydanych certyfikatów (szt.) |
Powierzchnia upraw na które udzielono certyfikacji (ha) |
Wielkość certyfikowanego plonu (t) |
Ziemniaki |
54 |
166 |
5 060 |
Rzepak |
26 |
298 |
992 |
Kukurydza |
137 |
393 |
3 891 |
Pszenica |
344 |
482 |
2 483 |
Źródło: PIORiN 2019
Nowe prawo o roślinach. PIORiN odpowiada na pytania
Integrowana Produkcja Roślin (IP) jest to produkcja wysokiej jakości owoców, warzyw i roślin rolniczych, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi.
W celu uzyskiwania wysokich i wysokiej jakości plonów, w IP dopuszczalne jest stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin. Niezwykle ważne jest również, aby chemiczne zwalczanie szkodników stosować tylko wówczas, gdy ich liczebność przekracza przyjęty próg szkodliwości. Aby to jednak stwierdzić, konieczne jest systematyczne prowadzenie lustracji pod kątem występowania szkodników, chorób i chwastów - jest to podstawowy element racjonalnej ochrony roślin. Stosowanie środków chemicznych powinno być prowadzone w oparciu o zasadę „tak mało, jak to jest możliwe i tak dużo jak tego wymaga sytuacja".
Płody rolne pochodzące z Integrowanej Produkcji Roślin są systematycznie kontrolowane na obecność substancji szkodliwych, głównie pozostałości środków ochrony, azotanów oraz metali ciężkich.
Ważnym elementem IP jest możliwość identyfikacji miejsca pochodzenia certyfikowanego produktu, gdyż każdy z producentów już w trakcie zgłoszenia się do systemu IP otrzymuje niepowtarzalny numer wpisu do rejestru.
Jednostką nadzorującą całość systemu Integrowanej Produkcji Roślin w Polsce jest Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś