Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Rolnicy nie powinni narzekać. Dochody zdecydowanie w górę
Dochody rolników w 2017 r. wobec słabego 2016 r. wzrosły średnio o 30 proc. Stało się tak na skutek m.in. dobrej koniunktury na rynku żywności oraz wzrostu produkcji, przy w miarę stabilnych...
więcejKonkurencja rośnie, a ceny żywności podlegają znaczącym wahaniom
Globalizacja zmienia polskie rolnictwo, jest ono coraz bardziej zależne od konkurencji międzynarodowej, a więc musi być coraz bardziej efektywne - powiedział w wywiadzie dla PAP dyrektor Instytutu...
więcejDuże gospodarstwa rolne są w Polsce niedoceniane. Czas to zmienić
Sukces eksportowy Polski w segmencie rolno-spożywczym zawdzięczamy przede wszystkim gospodarstwom towarowym, które nie tylko dorównują poziomem zorganizowania i wyposażenia tym z...
więcejWyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności
Rok 2014 był wyjątkowo trudny dla rolników i przetwórców żywności. - Sądząc po ilości negatywnych czynników, które wpłynęły na ten sektor, to możemy mówić...
więcejProdukcja świń jest nieopłacalna
Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-2020 była niedochodowa, jest to jeden z powodów rezygnacji z chowu świń - wynika z raportu na temat rynku wieprzowiny przygotowanego przez Związek...
więcejKwot mlecznych już nie ma. Rolnicy się boją, eksperci uspokajają
Polscy rolnicy mogą skorzystać na zniesieniu kwot mlecznych. Eksperci podkreślają, że koniec ograniczeń może wpłynąć na zwiększenie mocy produkcyjnej, która wciąż nie jest w pełni...
więcejProdukcja bydła i trzody się nie opłaca. I szybko lepiej nie będzie
Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2013 i 2014 r. produkcja trzody chlewnej i bydła mięsnego była nieopłacalna. Z prognoz wynika, że w tym roku też nie będzie...
więcejEkspert podpowiada, czym zastąpić produkcję trzody chlewnej
Produkcja bydła mięsnego może być alternatywą dla rolników, którzy zlikwidują chów trzody chlewnej - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,...
więcejNiewielu rolników ubezpiecza uprawy i zwierzęta. Jak to zmienić?
Tylko kilkanaście procent właścicieli gospodarstw rolnych zawiera umowy ubezpieczeń upraw rolnych i zwierząt gospodarskich. Podczas debaty w siedzibie Najwyższej Izbie Kontroli rozmawiano jak to...
więcejImport żywności rośnie szybciej niż eksport
11,6 mld euro wyniosła wartość polskiego eksportu żywności w I półroczu br. - to o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. Import natomiast wzrósł o 4,6 proc. do 8,1 mld euro. Po raz...
więcejSroga zima odbije się na zbiorach i cenach żywności
Sroga zima, z którą od kilkunastu dni mamy do czynienia nie pozostanie bez wpływu na jakość i wielkość zbiorów. To z kolei będzie miało wpływ na ceny żywności w kolejnych kwartałach. -...
więcejPodatek handlowy nie wpłynie mocno na ceny żywności
Podatek handlowy nie będzie miał "znacznego" wpływu na ceny żywności w 2016 r. - ocenia Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jego zdaniem...
więcejDyskont jak przydomowy ogródek. Taniej kupić niż wyprodukować
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że różnice w cenach podstawowych produktów spożywczych między województwami przekraczają nawet 51 procent! Niższe stawki w...
więcejPolscy producenci żywności liczą się na rynkach
Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a...
więcejŻywność nie będzie drożeć. Producenci mogą mieć problemy
Rolnicy nie mają co liczyć na podwyżki w skupie bowiem w najbliższych miesiącach ceny żywności powinny pozostać stabilne. To dobra wiadomość dla konsumentów, ale problemy mogą mieć...
więcejŚwięta tańsze niż przed rokiem. Żywność potaniała
Na wielkanocne zakupy wydamy o 4 procent mniej niż przed rokiem. W dół poleciały ceny cukru, nowalijek, mięsa, ryb, jaj i nabiału. Podrożał tylko alkohol. - Żywność w okresie świąt...
więcejEksporterzy muszą postawić na jakość produktów
Aby pozyskać nowe rynki zbytu dla polskiej żywności trzeba oferować produkty wysokiej jakości - uważają uczestnicy III Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego. Za priorytet uznano...
więcejWyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności
Rok 2014 był wyjątkowo trudny dla rolników i przetwórców żywności. - Sądząc po ilości negatywnych czynników, które wpłynęły na ten sektor, to możemy mówić...
więcejPolskie produkty rolno-spożywcze na "czarnej" liście
W ubiegłym roku eksport polskich artykułów rolno-spożywczych do Czech osiągnął wartość ponad 1,4 mld euro i był o 11,7 proc. mniejszy niż rok wcześniej - wynika ze wstępnych danych...
więcejStraty w rolnictwie z powodu suszy będą podobne do tych z ubiegłego roku
- Straty z powodu suszy będą prawdopodobnie na tym samym poziomie jak w ubiegłym roku - mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej....
więcej