Lekceważymy potas
Potas jest powszechnie lekceważony w praktyce, co potwierdzają dane dotyczące wielkości dawek tego składnika stosowanego w nawozach mineralnych. Średnio w całym kraju jest to 38 kg K2O na 1 ha i są to największe dawki w ostatnich kilkunastu latach.
Jednak stanowi to poniżej 30 proc. łącznych dawek NPK. W wielu gospodarstwach bezinwentarzowych sytuację pogarsza powszechna sprzedaż słomy, która jest ważnym źródłem łatwo dostępnego potasu.
Najmniejsze dawki potasu stosowano w latach 2008/2009 i 2009/2010 - zaledwie 26,6 kg K2O na 1 ha (tabela 1). Od tego czasu sytuacja nieco się poprawiła, ale wciąż jest zła.
Fosfor i potas daj jesienią
Intensywność nawożenia tym pierwiastkiem jest zróżnicowana w poszczególnych województwach (tabela 2). Najwięcej potasu stosują rolnicy w województwach: opolskim (51,5 kg K2O na 1 ha), kujawsko-pomorskim (49,3 kg K2O na 1 ha) i lubelskim (49,2 kg K2O na 1 ha). Natomiast na szarym końcu pod tym względem są województwa: podkarpackie (25,9 kg K2O na 1 ha) i małopolskie (25,4 kg K2O na 1 ha).
Potas jest pierwiastkiem pobierany przez rośliny w największych ilościach. Wg Czuby (1996) pszenica ozima potrzebuje 20 kg K2O, a pszenica jara 34 kg K2O w przeliczeniu na 1 tonę ziarna wraz z odpowiednim plonem słomy. Natomiast jęczmień ozimy i jary 24 kg K2O, pszenżyto ozime 23 kg K2O, żyto 27 kg K2O, kukurydza 33 kg K2O, a owies 36 kg K2O. Rzepak ozimy pobiera 51 kg K2O na wytworzenie 1 t nasion wraz z plonem ubocznym. W przypadku grochu jest to 40 kg K2O. Z kolei ziemniaki potrzebują do wyprodukowania 10 t bulw wraz z odpowiednią ilością naci 77 kg K2O, a buraki cukrowe 65 kg K2O (w przeliczeniu na 10 t korzeni + odpowiedni plon liści).
Nawozy nie były tak tanie od kilkunastu miesięcy
Wykorzystanie potasu z nawozów mineralnych w pierwszym roku po zastosowaniu wynosi 70 proc. i jest ponad dwukrotnie większe niż w przypadku fosforu.
Tabela 1. Dawki NPK i potasu, kg na 1 ha
Rok |
NPK |
K2O |
2006/2007 |
121,8 |
31,1 |
2007/2008 |
132,6 |
33,3 |
2008/2009 |
117,9 |
26,6 |
2009/2010 |
119,2 |
26,6 |
2010/2011 |
129,1 |
30,1 |
2011/2012 |
125,8 |
27,9 |
2012/2013 |
133,0 |
26,7 |
2013/2014 |
132,9 |
34,1 |
2014/2015 |
123,2 |
33,3 |
2015/2016 |
130,3 |
36,2 |
2016/2017 |
140,2 |
38,0 |
2017/2018 |
141,6 |
38,1 |
Źródło: GUS 2019
Bez potasu ani rusz. IUNG-PIB w Puławach prezentuje wyniki badań
Tabela 2. Dawki NPK i potasu w poszczególnych województwach w roku 2017/2018, kg na 1 ha
Województwo |
Ogółem |
K2O |
Dolnośląskie |
174,5 |
45,1 |
Kujawsko-pomorskie |
190,5 |
49,3 |
Lubelskie |
163,3 |
49,2 |
Lubuskie |
112,8 |
28,3 |
Łódzkie |
132,7 |
37,8 |
Małopolskie |
82,3 |
25,4 |
Mazowieckie |
128,9 |
33,6 |
Opolskie |
202,8 |
51,5 |
Podkarpackie |
85,0 |
25,9 |
Podlaskie |
124,0 |
34,4 |
Pomorskie |
152,6 |
38,6 |
Śląskie |
124,9 |
33,9 |
Świętokrzyskie |
106,0 |
30,1 |
Warmińsko-mazurskie |
113,6 |
26,6 |
Wielkopolskie |
170,4 |
45,4 |
Zachodniopomorskie |
115,5 |
31,3 |
Źródło: GUS 2019
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś