Trzoda chlewna
RSS-
17-03-2016,11:20
Tuczniki w Polsce drożeją na Wielkanoc
Tuczniki są coraz droższe. Wielkanocne podwyżki w zakładach mięsnych wynikające ze zwiększonego spożycia wieprzowiny w tym okresie rozpoczęły się już w ubiegłym tygodniu i nadal trwają. -
16-03-2016,10:00
Bioasekuracja w chlewni ogranicza występowanie chorób w stadzie
Przestrzeganie zasad bioasekuracji zapobiega występowaniu chorób na fermie trzody chlewnej oraz umożliwia zredukowanie ilości leków i antybiotyków w leczeniu zwierząt. -
14-03-2016,8:00
Ceny tuczników rosną przed świętami
Ceny tuczników zaczęły rosnąć. Wpłynęła na to większa liczba przedświątecznych zamówień na świeżą wieprzowinę. W efekcie w Niemczech 9 marca za kg żywca w wadze bitej ciepłej zakłady płaciły o 5 eurocentów więcej niż przed tygodniem. -
13-03-2016,8:00
Pogłowie macior w Polsce będzie maleć?
Pogłowie macior w Polsce nieustannie maleje. Obecnie wynosi ono ok. 800 tys. sztuk, z czego zaledwie 200 tys. loch jest utrzymywana na wielkotowarowych fermach. Pozostałe 600 tys. znajduje się w małych gospodarstwach. -
11-03-2016,14:25
Polski rynek trzody chlewnej potrzebuje zmian
Kryzys na rynku trzody chlewnej wynika głównie z trzech czynników, wśród których są nieefektywna produkcja, rozdrobnienie rynku oraz z dezintegracji łańcucha dostaw. -
11-03-2016,10:10
Polska powinna być samowystarczalna w produkcji wieprzowiny
Polska do niedawna była eksporterem trzody chlewnej i wieprzowiny, obecnie jest importerem. Pogłowie trzody chlewnej spadło z niemal 19 mln sztuk w 2006 r. do 10,6 mln sztuk w 2015 r.