Tuczniki w Polsce drożeją na Wielkanoc

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-03-2016,11:20 Aktualizacja: 17-03-2016,11:15
A A A

Tuczniki w ostatnich dniach są coraz droższe. W bieżącym tygodniu wzrost cen w naszym kraju jest znaczący i wyraźnie odczuwalny. Nie nadążają za nim zakłady w mięsne w innych krajach europejskich - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Ceny żywca wzrosły o 20-40 groszy za kilogram, ponieważ na rynku brakuje tuczników a surowiec jest potrzebny do wywiązania się z zamówień na świeże mięso w okresie przedświątecznym. Niektóre zakłady, które nie mogą kupić surowca w Niemczech zaczęły nawet płacić 6 zł za kilogram w wadze bitej ciepłej - informują analitycy KZP-PTCH.

Wyższe ceny tuczników są prawdopodobnie spowodowane okresem przedświątecznym. Z drugiej strony może to być wpływ niższej produkcji wieprzowiny w całej Unii Europejskiej. Jednoznaczną odpowiedź na to pytanie przyniesie okres po świętach

W innych krajach Wspólnoty również obserwujemy wyższe ceny. W Niemczech wzrosły one o 5 eurocentów. W czwartek 17 marca według notowań niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wyniosła ona 1,33 Euro/kg tj. ok. 5,7 zł.

Niemieckie podwyżki cen nie pozostały bez wpływu na inne kraje UE. Za tuczniki więcej płacą także zakłady mięsne w Holandii, Belgii, Austrii oraz Wielkiej Brytanii. Z kolei zmian nie odnotowano w Hiszpanii, Francji i Danii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA