Tuczniki w Polsce drożeją na Wielkanoc
Tuczniki w ostatnich dniach są coraz droższe. W bieżącym tygodniu wzrost cen w naszym kraju jest znaczący i wyraźnie odczuwalny. Nie nadążają za nim zakłady w mięsne w innych krajach europejskich - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Ceny żywca wzrosły o 20-40 groszy za kilogram, ponieważ na rynku brakuje tuczników a surowiec jest potrzebny do wywiązania się z zamówień na świeże mięso w okresie przedświątecznym. Niektóre zakłady, które nie mogą kupić surowca w Niemczech zaczęły nawet płacić 6 zł za kilogram w wadze bitej ciepłej - informują analitycy KZP-PTCH.
Wyższe ceny tuczników są prawdopodobnie spowodowane okresem przedświątecznym. Z drugiej strony może to być wpływ niższej produkcji wieprzowiny w całej Unii Europejskiej. Jednoznaczną odpowiedź na to pytanie przyniesie okres po świętach
W innych krajach Wspólnoty również obserwujemy wyższe ceny. W Niemczech wzrosły one o 5 eurocentów. W czwartek 17 marca według notowań niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wyniosła ona 1,33 Euro/kg tj. ok. 5,7 zł.
Niemieckie podwyżki cen nie pozostały bez wpływu na inne kraje UE. Za tuczniki więcej płacą także zakłady mięsne w Holandii, Belgii, Austrii oraz Wielkiej Brytanii. Z kolei zmian nie odnotowano w Hiszpanii, Francji i Danii.