Ceny tuczników rosną przed świętami
Tuczniki zaczynają w końcu drożeć. Wpływa na to przedświąteczny wzmożony popyt na świeże mięso wieprzowe. Stąd mimo że w magazynach zalega jeszcze sporo mięsa mrożonego to na rynku krajowym jest mało świń i zakłady podnoszą ceny skupu.
Żywiec wieprzowy podrożał nawet o 15 groszy - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W notowaniach związku w 10 tygodniu 2016 r. tj. od 7 do 13 marca cena skupu wzrosła o 11 groszy i wyniosła 4,26 zł/kg żywca.
Ceny tuczników na europejskim rynku trochę się ustabilizowały. Zdaniem analityków KZP-PTCH w Niemczech ustała presja cenowa, a od 7 marca rośnie przedświąteczny popyt na żywiec. Jednak liczba tuczników przeznaczonych do uboju jest mała.
W efekcie według notowań niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG 9 marca wzrosły one o 5 eurocentów do wielkości 1,29 Euro/kg wbc tj. ok. 5,54 zł/kg.